Noen betraktninger fra Paraguay

Asuncion den 18.april 2009.

Solen steker fra en skyfri himmel og en svak vind fra nord stryker over lanskapet. Det er lenge siden det regnet, og graset er brunsvidd mange steder. Det meldes om tomme brønner og mangel på vann. Store røkskyer velter opp fra mange steder rundt om i landskapet, der hvor det tidligere var grønne skoger, er det nå busk og kratt som blir tent på som forberedelse til neste års planting, eller for at graset skal gro bedre. Fra enkelte steder meldes det også om mangel på mat – maisen , maniokaen m.m. tørker inn. Det er ikke lett for mange som har lite fra før. De som har sine hus i nærheten av jordvegen puster inn rødt støv hele dagen, og mange er plaget av allergi og utslett. I jordbruket er det nå mye uvettig bruk av plantevernmidler, spesielt på de store farmene sprøytes det flere ganger pr. år for å drepe skadedyr og ugrasplanter. Det har kommet på markedet gigantiske maskiner som de bruker i dette arbeidet. Dette fører til forurensede brønner og elver. I mange indianerkolonier har de leid ut sin jord til storbønder og de bruker mye plantevernmidler ,( ugras og insektmiddel) og sprøyter i nærheten av husene der folk bor. Denne uken har det vært samlinger i Asuncion av de som er plaget av dette, og de viste små barn med utslett og sår som de mener kommer av denne virksomheten.

Lørdag den 4. april skjedde det noe ganske uhyggelig over store deler av Asuncion og den sentrale sone. Det begynte å regne, og det var ikke vanlig regn – men en bek svart væske. Vi var i Ciudad del Este og så det ikke selv, men det ble oss fortalt at det ble helt mørkt som natta da disse mørke skyene kom innover byen. Noen som var ute i regnet måtte vaske klærne flere ganger for å få de rene. Vi måtte vaske huset utvendig og likeens muren mot gata, og overalt ble det vasket i flere dager. Det ble sagt at det var aske fra de store brannene på kontinentet, men ingen vet sikkert hvor det kommer fra – men uhyggelig var det. Se bilder her:

Det som har vært samtaleemnet den siste uka er at en kvinne på 24 år som har en gutt på 2 år – sier at faren er selveste president Lugo- 60. Og han måtte stå fram å erkjenne at han er faren til barnet og at gutten skal bære hans etternavn. Og det er lett å regne ut at frøet ble lagt mens han enda var biskop. Både i aviser - TV og radio - er det mange vitser og mye morro med dette. Men også mye alvor –hvor den katolske biskopen sier at det ødelegger for den katolske kirken. Et ukeblad skriver at dette igjen minner om den dobbeltmoral som har vært kjent i Paraguays historie. Og vi får servert historier om skandaler - fra Clinton - til den brasilianske presidenten - sammen med presidentene i Bolivia , Peru , Argentina, og flere tidligere presidenter her i Paraguay, diktatoren Alfredo Stroessner er også med på lista.

Folk i hovedstaden er nå meget opptatt av en kamp mellom en kommune som heter Lambare, og selve hovedstaden Asuncion. Denne kommunen grenser til hovedstaden og i Stroessner,s tid ble et område på 4000 dekar overført fra Asuncion til Lambare fordi hans barnebarn bygde et hotell her, og forat han skulle slippe å betale skatt, ble altså hele området skilt fra Asuncion by og overført til Lambare. Nå vil hovedstaden ha tilbake dette området , for det vil bety store skatteinntekter, da det er mye foretningsvirksomhet her, (det er forøvrig her i Lambare vi bor nå denne gangen) Og inntekter kan byen trenge – for det er mye å ta tak i : vedlikehold av gater - vann og kloakkledinger - kraft og telefonnett og mye mer.

PS: 20.04: Siste nytt: I dag står enda en kvinne fram og sier hun har en gutt på 7 år, og faren er president Lugo ! Så dette kan bli en spennende føljetong. !

Med vennlig hilsen

 

Ole Johs

 


Postadresse: Rødborge 22, 3711 SKIEN

E-post: ojorud@c2i.net

Midler kan sendes slik:
Paraguay-misjon
Ole Johs Jorud
Rødborge 22
3711 SKIEN

Konto 1140 66 63606.

Merk sendingen med ”Drift, Paraguay”