Kto 2440.21.72890
epost: axell.larvik@gmail.com 

 

Som nygift ektepar flyttet vi til Porto Xavier i 1995, for å ta ansvar for barnehjemmet og suppestasjonene som var et hjelpearbeid startet av Gunnar Axell. Vi var midt i 20 årene og ventet vårt første barn. Sammen med et brasiliansk ektepar fikk vi ansvar for oppveksten til tjuefem barn. Det ble en brå start inn i foreldrerollen, og vi gjorde vårt beste for å gi disse barna en god oppvekt. De syv årene vi bodde i Porto Xavier har satt dype spor, og vi har siden fulgt opp dette arbeidet og vært på besøk med gjevne mellomrom. I år har Elisabeth vært på besøk i Brasil.

Porto Xavier har endret seg lite over årene, og er forsatt «en liten, støvete og søvnig småby». Som tidligere er det en stor del av befolkningen som jobber i «sesong-arbeid». Dette har gitt svak økonomisk fremgang, men nok til at man ser en liten forbedring i infrastrukturen, som flere asfalterte gater, solide murhus og foretninger i sentrum. Det som gleder oss mest er å møte unge voksene som kom fra trange kår, men har klart å få seg en utdannelse og bedre levestandard. Mange har flyttet fra byen for å få seg arbeid, mens noen få har klart å få seg en fast jobb i hjem-kommunen. En av disse er Lidiane (bildet til venstre) som fikk støtte til å utdanne seg til sykepleier, og arbeider i dag i et teamet som rykker ut i byens ambulanse ved akutte hendelser. Sammen med sin ektefelle drifter de også en av byens beste restauranter. Andre lever forsatt under fattige kår. De fullførte ikke grunnskolen, startet å jobbe for å forsørge familien eller ble foreldre i tidlig alder. Flere av dem har bedt om faddere til sine barn for å få hjelp til å gi dem bedre oppvekst og muligheter til å utvikle sine ferdigheter. Disse foreldrene er blant de som er flinkest til å motivere barna sine til å delta på aktivitetene på «barnehjemmet».

Endringer i lovverket i Brasil førte til at barnehjemmene i landet ble avviklet, og arbeidet endret til dagsenter og bistand til hjemmene. På folke-munnen kaller man forsatt stedet for «barnehjemet» eller «Orfanato». Det er et godt miljø på dagsenteret, og barna får utviklet sine talenter i håndarbeid, matlaging og skolearbeid. Elisabeth besøkte alle barna i deres hjem, tok nye bilder og samlet inn siste nytt fra hjemmet til deres faddere. Denne delen av arbeidet er tidkrevende, men veldig givende for oss da det gir et innblikk i barnas liv. På dagsenteret kommer barna nydusjet og er ren i tøyet, og det er ikke alltid synlig at de kommer fra fattige hjem. Etter at man har besøkt dem i hjemmet ser man hvor fattigslige de bor, og forstår litt av hvilke utfordringer familien har. Det ligger i kulturen at man skal være presentabel når man er i det offentlige rom, så det er normalt at man tar på det fineste man har, når man går ut.

Løk haugen hos denne familien

En ting som var påfallende i flere hjem var at «løk-sesongen» var i gang. Importen av løk har vært dårlig i år, og som konsekvens er det lite arbeid og løken ligger å råtner som gir en spesiell lukt over byen. En av familie jobber med å rydde i et firma som importerer løk, og får som betaling ta med seg alle posene med kassert løk. Hjemme bidar hele familien med å sorterte posene med råtten løk, og selger videre den gode løken. På gårdsplassen lå det svære hauger med råtten løk. Familien var i en økonomisk krise da etterspørselen var dårlig og markedsprisen lav. I tillegg mistet de sin melkeku, som hadde satte en løk fast i halsen. Livet blir satt i et nytt perspektiv når en møter barn og familier som har helt andre utfordringer enn oss her hjemme – men likevel klarer de å bevare håpet om at fremtiden vil bli bedre.

Med vennlig hilsen

Elisabeth og David Axell
Morkelveien 20,
3271 Larvik
David 48185776
Elisabeth 47903676

  Du vil alltid finne informasjon på Internett-side. Du finner siden på følgende adresse:

  http://www.pymisjon.com/fadder/mf.htm