Den 19.januar 2001 hadde Østlands-posten i Larvik følgende artikkel og bilder fra arbeidet i Porto Xavier.

Hjelper brasilianske barn

60 faddere i Larvik støtter vanskeligstilte barn på den brasilianske landsbygda

 

I Porto Xavier lever 25 barn godt fordi mennesker i en helt annen verdensdel bryr seg. 60 faddere i Larvik støtter barnehjemmet Håpets hjem økonomisk. Støtten betyr en ny sjanse i livet for barna fra slummen.

I den brasilianske byen Porto Xavier ved Uruguay-floden i Brasil ligger «Lar Esperança» - Håpets hjem. Her holder mellom 25-30 barn til ved hjelp av faddere i Norge, Sverige og Danmark. Barnehjemmet er rikt på kjærlighet, men økonomien er stram. Det prøver 60 faddere i Larvik å gjøre noe med. Mange munner skal mettes og føtter skal bli skodd, derfor er den økonomiske støtten alfa og omega for de brasilianske barna.

Foto: Mange munner å mette: Elisabeth og David Axell med barn som bor på Håpets hjem i Porto Xavier i Brasil.

Foto: Flere hus: Barnehjemmet består av flere små hus. De eldste barna får lov til å bo alene i en hytte. Bygningene ble oppført ved hjelp av SIDA midler (svenske NORAD) i 80-årene.

Foto: Mye slum: Byen Porto Xavier ligger ved Uruguay-floden på grensen til Argentina. Slumområdene i byen har vokst i takt med den økende arbeidsledigheten de siste årene.

- Der er fritt hvor mye du vil støtte i måneden, noen gir 100 kroner andre 500. Andre gir mindre enn det, forteller Rudolf Larsen i Betania i Larvik.

Selv om Håpets hjem har 60 flittige hjelpere i Larvik, er mange flere ønsket.

- Det bor 25 barn på barnehjemmet, i tillegg driver de et daghjem med 50 barn. Håpets hjem driver også hjelpearbeid i slummen, opplyser Rudolf Larsen fra Betania i Larvik.

Menigheten teller mange faddere, i tillegg har flere arbeidere på Lett-Tak involvert seg i Håpets hjem. På sykehuset støtter mange av kollegene til Larsen også prosjektet.

Viktig arbeid

For Rudolf Larsen og kona Brit-Lajla er det ekstra spesielt med barnehjemmet langt der borte. Det er nemlig datteren Elisabeth og hennes svenske ektemann David Axell som driver Håpets hjem. De er utsendt fra pinsemenigheten Betania i Larvik for å fortsette det arbeid som David Axells bestefar satte i gang i 1986. Nå har datteren vært i Brasil siden 1995. Men Latin-Amerika er absolutt ikke ukjent for verken datteren eller foreldrene.

- Vi var misjonærer i Øst-Paraguay fra 1976-1987 100 mil fra Porto Xavier, kan Larsen fortelle. Derfor var ikke kultur og språk noe problem da datteren tok over ansvaret for barnehjemmet sammen med ektemannen som også var misjonærbarn fra samme område.

Loppemarked

Fattigdommen er stor i byen som ligger helt på grensen til Argentina. Arbeidsløsheten er høy og mange kommer seg aldri ut av slumområdene. Det betyr et økt press på barnehjemmet som ikke får noen som helst kommunal støtte. Fortvilte foreldre oppsøker barnehjemmet i håp om hjelp. Som et resultat av dette har ekteparet Axell opprettet et daghjem. Håpet er at dette vil lette situasjonen for mødre slik at de kan komme seg ut for å ta strøjobber og annet. Dette koster selvfølgelig penger. Selv om barna og lederne der får mat hver dag, er det slett ingen luksus.

Fadderne i Larvik har derfor tatt initiativet til å lage et loppemarked her i byen for å samle inn penger.

- Så fort vi har et lokale for lagring av møbler setter vi i gang, opplyser Larsen.

Det har fadderne ennå ikke lyktes med, men de fortsetter å lete. Tidligere har støttehjelperne forsøkt å sende klær til Håpets hjem. Det har imidlertid ikke vært vellykket da pakkene eller containeren har blitt stående igjen i tollen. Derfor sender de nå kun penger til barnehjemmet.

Har det godt

Barna på Håpets hjem har det godt. De går på den offentlige skolen i Porto Xavier, noe som fungerer bra. Noen av de eldste har også fått mulighet til å lære seg data slik at jobbmulighetene i framtiden øker.

- De har noen kyr og er selvforsynt med kjøtt og melk. På åkrene dyrker de fôr til dyrene, forteller Larsen.

Det som står høyest på ønskelisten nå er en bil. For å handle viktige varer må lederne kjøre i to timer til nærmeste storby på humpete veier. Får fadderne derfor til et loppemarked blir drømmen om bilen snart til virkelighet.

Elisabeth Løsnæs

33 16 30 52

elisabeth.losnes@op.no