STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

 

Korsets Seier lørdag 5. desember 1981

 

Gode arbeidsforhold ved skolen i Paraguay

 

Oddvar Kvalsund rektor

  

PYMs norske skole i Paraguay ble startet i 1973, og Thorlief og Rigmor Overhalden var de første ansvarlige for drift av skolen og internatet.

Skolen ligger i en landsby som heter Atyra (navnet er guarani og betyr «møtested»), ca. 65 km fra hovedstaden,  Asuncion.  Bygningene, som ble reist i 1967, var først klinikk, men da denne ble nedlagt i 1973, ble de overtatt til skole for misjonærbarna. Husene holder, etter lokale forhold, en svært høy standard, Men etterhvert har en måttet foreta en det utvidelser og ombygninger i skole- og internatfløyen. Skolen har nå tre gode klasserom, og internatet har seks hyggelige elevrom (et syvende kan tas i bruk om elevtallet krever det) samt stor og lys dagligstue.

Elevrommene har god plass til to barn på hvert. Elevene har også to egne vaskerom m/dusj og WC. De første årene var vanntilførselen ofte problematisk, men i 1978 ble det boret etter vann på tomta, et vanntårn med stor tank i betong ble reist, elektrisk pumpe innstallert, så nå har vi alltid rikelig og godt vann til husene. 

 

 Skolen disponerer flere hus. Foruten skole- og internatfløy, leilighet for internatforeldre, lærerbolig (oppført i 1975) på egen tomt på andre siden av gata og garasje (ved lærerboligen) samt et lagerhus. Selve skoletomta ble utvidet i -78 ved kjøp av nabotomt slik at elevene nå har god plass til uteaktiviteter, m.a. fin volleyball-bane.

Forøvrig vil bildene fortelle en del om husene og omgivelsene. Jeg glemte nesten å nevne at på tomta til lærerboligen er badebasseng! Det høres kanskje luksuriøst ut, men i sommerhalvåret er det deilig for ungene å plaske uti når temperaturen nærmer seg 40 C.

I tiden oktober-mars er det varmt her, men det regner relativt ofte året igjennom, og fra mai til august kan «vinteren» ofte føles kald, og ikke sjelden synker kvikksølvet ned under 5C. Da er det godt å ha norske dundyner å sove under!

Inneværende skoleår er det 12 elever ved skolen. Neste år ser det ut til å bli samme antall eller litt færre. Det vil si at lærer (e) og internatforeldre vil få en svært overkommelig og trivelig barneflokk å stelle med her ved skolen i Atyrå. Det vet vi!

Til slutt nevner jeg at skolen/internatet har egen bil, en dieseldrevet Peugeot 504 st. v. De som skal arbeide her, gjør lurt i å lese litt spansk, landets offisielle språk før utreise fra Norge.

Med vennelig hilsen fra alle ved skolen!

 

 Copyright ® 2012 www.pymisjon.com