Barnhemmet - Flytten till fastlandet 1978 och framåt

Artikelindex: Barnhemmet  Starten Flytten till fastlandet Dagsläget

Sida 3 av 4

I slutet av 70-talet beslutades det dock att man skulle bygga en stor vattenkraftanläggning, (Yacyretá-Apipé) i Parana-floden. Något var tvunget att göras eftersom barnhemmets mark på ön skulle bli översvämmat som en följd av vattenkraften.

År 1976 ansökte Gunnar Axell stöd från den svenska organisationen Läkarmission för att köpa mark, cirka 300 ha som ligger på dammens södra sidai provinsen Corrientes. I början av åttiotalet så drog man igång projektet där det nya barnhemmet byggdes.
Hjälpen denna gång kom från PMU Interlife och SIDA. Fyra små hus med sovrum med plats för 15-20 barn byggdes. Likaså byggde man även en matsal, kök, tvättstuga, ett snickeri samt en skola som kunde ta in 50 barn. Man byggde också sex mindre hus för personalen.

En tid senare så fick man även mer pengar från kyrkor i Sverige och Danmark.Då kunde man bygga en kyrka och ett nytt hus till gäster somrymde 30 personer. Det byggdes även enmatsal med kök, toaletter ochen sal som användes till olika seminarium och konferenser.

 

Grundarene Inger och Gunnars Axells barn Margareta Muller, Bengt o Laura Axell, Lennart o Anna-Carin Axell, Juan Carlos o Silvia Axell Szlachota med familjerär och har varit delaktiga i att bygga och driva barnhemmet.

Missionärer från Sverige som Bertil och Beryl Karlsson, Jenny Bakely, Urban och Agneta Olsson har också varit med om att bygga, underhålla och driva olika projekt under många år.

Till detta tillkommer många personer som har varit i Argentina en kortare tid och gjort en insats. Att driva detta barnhem, har gjorts möjligt tack vare att människor från Sverige och Danmark har varit inblandade på många olika sätt.

 

 

 

 

 

 

Silvia, Lennart, Bengt och Margareta

 

 

 

 

 

 

Inger och Gunnar Axell