STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

                                                                                    

Asuncion september 2012

Mbya'ene – en unådd stamme i Paraguay

Dr teol. / missiolog Almidio Aquino - leder for Bokprosjektet

 

PYM har sammen med Norad og den Paraguayske stiftelsen Prof. Dr.Reinaldo Julian Decaud Larrosa” et Bok-prosjekt hvor det lages lærebøker for indianer-skoler, gis pedagogisk etterutdanning til lærere, samt gis stipender til studenter fra tre stammer. Mbya-indianerne er en av disse etniske gruppene. De tilhører Guarani-språkfamilien i Paraguay.

De er enda ikke blitt evangelisert. Hverken i dagliglivet eller i tradisjonen er det noen historie om evangelisering, slik som for ava-indianerne. For mange av Ava-Guarani-gruppene begynte evangelisering med jesuittene i det syttende århundre. Mbya'ene har alltid motsatt seg utdanning og spanjolenes religion, fordi de er stolte av sin tro og styresett. De har aldri underlagt seg slaveri i koloniene, og holdt seg borte fra paraguayernes arbeid, skikker og skoler. I århundrer har de levde i skogene, langt vekk fra bondebefolkningen eller tettbygde strøk, og har holdt seg langt borte fra evangeliserings-forsøk, helt inntil skogene deres ble invadert av veier, jord- og skogsbruk og bygging av vannkraftverk.


Religion: I et område av Caaguazu-fylket i Øst-Paraguay bare det bare to personer som er anerkjent som bekjennende evangelisk troende. Anibal Aquino er mbya-indianer fra Jaguary, og er nabo til Mennonitt-kolonier (evangelisk troende som har immigrert fra Tyskland), forteller at de aldri tillot mennonittene å komme til dem for å å lære dem sin religion, ettersom de har sin egen religion.

 Leon Cadogan, en kjent antropolog som har studerte mbya'ene, opphøyet deres religion som nesten perfekt. Deres rituale kalles «jeguakáva tenondé porãngue» (de utvalgte blant de første som smykket seg med med den rituelle luen). I de religiøse seremoniene bruke et spesielt språk kalt Ayvu Porã. De

 

ble kjent i det attende århundre som Mba'evera (de lysende og

ville innbyggerne). De levde i skogene mellom elvene Acaray og Monday. De fikk også navnet tarumá og deretter var de kjent som apyteré, tembekua, tambeaope og baticola (Wikipedia).


Væremåte: I sin måte å være sammen med andre er de fåmælte, ikke noe særlig omgjengelige, og i sin væremåte er de alvorlige og engasjerte, men noen ganger er de motstridende, og det avhenger mye av den interessen de har, fra det å ty til svik, selv om de fremhever verdien av ordet som snakkes. Enhver forhandling eller avtale trenger et solid fundament for å gode medmenneskelige relasjoner, som muliggjør en gjensidig læringsprosess mellom mbya og lærer eller misjonær.


Evangeliserings-utfordringer: Som blant mange urfolk, er mbya'ene fortsatt ikke evangelisert. Selv om det er evangeliske eller katolske misjoner som arbeider i enkelte mbya-miljøer , er det lite eller ingenting som har blitt oppnådd for å vinne dem for Kristus og deretter videre vekst. Kristendommen har fortsatt mye å gjøre med denne etniske gruppen som trenger forandring for å kjempe mer fritt i denne globaliserte verden, som stadig invadere deres territorium, deres språk og kultur. Deres religion har ingen solide argument eller grunnlag for å overvinne den daglige kampen de møter på forskjellig vis. Mbya'ene i Brasil har allerede Det Nye Testamente på morsmålet, viktig verktøy for evangelisering.

 

 Copyright ® 2012 www.pymisjon.com