STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

    

Korona-status pr 7. mai 2020

Rudolf Lief Larsen

Convid-19-pandemien ble registrert i Paraguay den 7. mars 2020. En person i Asuncion ble testet positiv.  Den 10. mars ble en 15 dagers karantene innført i skolene, samt for alll aktivitet som inkluderte mange personer sammen, både offentlig og privat. Målet var å hindre spredning av viruset. Andre tiltak er gjenomført i ettertid, som stenging av grensene, innreiseforbud, portforbud og å styrke kontrollene for å sikre overholdelse av tiltakene.

De 20. mars døde den første. Det medførte forlenget karantene.

Resultatet i følge offentlige tall den 7. mai: 440 bekreftede smittet og 10 døde.

Paraguay har svært begrenset helse-stell, spesielt på landet, så en generell spredning av viruset ville ha vært meget farlig.

Det satt igang mange prosjekter for å hjelpe med matvarer til spesielt de fattige. Fra Norge har vi sendt endel til suppe-kjøkken et par ganger i uken. Dette var spesielt for barna i søndagsskolene i indianerkolonier.

Vi er svært takknemlig for at det så langt har vært en liten spredning i Paraguay. Norsk misjon støtter blant annet et hjem for uføre, hvor beboerne er svært svake. Vi har sluppet smitte.

Det samme gjelder for indianerne.

Portforbudet var svært strengt, men mange av de troende indianerne samlet seg inne i skogen og ba om beskyttelse.

Her kan du lese hva pastor Ramon skriver

16. mars: Her er det forbudt å ha møter, gå på gata. Gjør en det, kan en få bot på 100 dagslønner.
Her er ingen syke. Vi holder oss hjemme. Politiet er på gata. Skolene er stengt. Det er portforbud.
6. april:  Her i Fortuna er det 120 barn som går på søndagsskolen. Tidligere fikk jeg hjelp fra organisasjonen "Jesus svarer" ("Jesus responde"). Nå er det umulig pga karantenen. Og barna er sultne etter 26 dager hvor fedrene som ofte lever av å selger diverse småting. Nå kan de ikke selge noe nå.
Er det mulig at dere hjelper til med mat her i kirken?
14.april: Jeg ber om hjelp til medisiner. Jeg bruker medisiner,
men her er hverken offer eller tiende, og det er svært vanskelig.
Jeg lever på Guds nåde og medisin...
Sulten blant barna er verre. Jeg fikk tak i ris og fideo (makaroni), men har ikke penger for å kjøpe kjøtt.
Jeg vil dra til Jataity og San Francisco. Der er det elendig. Vi må hjelpe til.

 

Utdeling av middagsmat

Margarita Santacruz Sales skriver:

20. mars: Jeg ber om forbønn for vennene her i Paraguay. Vi gjennomlever en vanskelig tid. Folk er svært redde for sykdommen som heter corona virus. Gud være takk, så er det ikke mange syke. Det er også store økonomiske behov.... Dette er en fortvilet situasjon. Be for oss! Vi ber for dere!

Hør også min youtube-hilsen: Klikk her!  

22. april: Her i Paraguay fortsetter karantenen. Vi har familie-møter i hjemmene hver dag, og vi ber både for dere og verden....

Vi ber også om forbønn for arbeidet blant søndagskole-barna. På grunn av karantenen, kan vi ikke ha søndagsskole.

Jeg har sett at det vil bli vanskelig å åpne skolene, og at all undervisning blir virtuell (via Internett).

Jeg har en stor bekymring for barna mine i søndagsskolen. Hvis kirken ikke blir åpnet, så vil jeg ikke bare overgi barna. Også fedrene spør om jeg kan fortsette å gi Bibel-studier.

Jeg arbeider i tro. Jeg har tenkt å lage oppgaver på ark, og dele dette ut hver søndag inntil kirken åpnes.

Men til dette trenger jeg en skriver som koster ca 600 kroner.

Jeg forteller om dette prosjektet, for å høre om du kan hjelpe til for å kjøpe en skriver (jeg anbefalte henne å gjøre det enklere - å heller kopiere, ettersom en skriver er dyr i bruk. Har sendt henne endel til dette arbeidet).

Vel, mange takk...vi ber alltid om dere forbønn... og vi ber for dere!

Margarita laget divers oppgaver, og fikk de kopiert. Når det er mulig, besøker hun barna for å undervise (det er noe åpning i portforbudet).

 

I filmen nedenfor kan du se litt fra både mat-utdeling og søndagskole rundt omkring.

 

Den 30. April fikk jeg følgende melding fra Ramon: jeg vil informerer deg om at i går kveld ble en forkynner (i indianermenigheten) drept på vegen til Laurel (nær Arroyo Guazu, noen mil fra Fortuna). Overfallsmennene ville ha motor-sykkelen hans.

-

De ringte meg fordi de trenger en kiste. Det er vanskelig for Ramon å skaffe penger til dette. Han ber om GS 1.000.000 (kr 1850)? Dette er en fattig bror! Han må straks begraves. Det er ikke tillatt med "velorio" (våkenatt over den døde).

-

Like etter fikk jeg vite at en mann var kommet fra Arroyo Guazu til Fortuna for å se om det var penger å få...

Kr 1850 (Gs 1.000.000) ble sendt via Western Union, og etter noen minutter hadde de pengene.

 

Avstander er blitt små, når en kan bruke Facebook / messenger / Whatsapp / Western Union. Selv om vi er i Norge, så kan vi kommunisere med vennene i Paraguay, og gi støtte på mange vis.

 

I diverse avgjørelser, konfererer jeg med Ole Johs Jorud. Vi har et godt samarbeid på vegne av indianerkirken i Paraguay.

 

 

 

 

 

 Copyright ® 2012 www.pymisjon.com