STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

    

KORSETS  SEIER 26.november 1955

 

Paraguay trenger misjonærer

 

Bergliot Nordmoen     

 

Mine kjære, kjære venner hjemme!  Stor nåde og fred!    

Vil nå sende noen ord fra Argentina. Jeg kom tilbake hit to dager før revolusjonen begynte. Så det var jo et hell at jeg kom helt fram, ellers  kunne jeg ha  blitt underveis, for all  trafikk stoppet jo en tid. Jeg har nå  vært her i Morillo to uker, et steds i Chaco,  fem  timers  reise fra Embarcacion. På dette stedet  begynte et svensk ektepar for vel et  år siden. Disse svenske venner reiser nå til byen Salta, på grunn av sykdom  i familien, da str. Nilson bare  har  60 % blod. Det eneste  for dem er  å  reise til bedre klima. Klimaet her er  omtrent som i Consepcion, Paraguay.  Det eneste her er vel at vinteren er kaldere. Selv tåler jeg klimaet bra her  i S. A., Gud være lovet!    

Arbeidet her er utpost til Embarcacion, og vi har vel en 50—60 frelste  indianere her, og ofte kommer det nye  fra skogene. Ingen av disse kan lese eller skrive, så jeg er fullt opptatt  med å holde skole for dem.  Jeg har  to klasser, en for barna og  en  for voksne og holder på med  undervisningen 5  timer hver dag. For ikke å ta alle kvelder i uka for skolen, har jeg lørdag og søndag til møter. Noen av  elevene er ganske  intelligente, mens  andre er mindre, så en  får sannelig  prøve tålmodigheten. Vi har  campamento eller leir hvor vi har et lokale  som er laget av gress, både vegger og  tak, så har vi jordgolv eller rettere  sagt sandgolv. — Jorden her i Chaco  består av fin, fin sand, derfor er det  vanskelig å få poteter til å vokse, så  her er det nesten som en ørken, med  palmer og kjempehøye kaktustrær med  tagger så lange som stoppenåler. Dessuten har vi en tresort som heter Palo Santo, og er så hard at den nesten ikke  kan sages eller hogges, men  lykkes  det å få av en  flis, så brenner den  som tyrived.    Inne  fra disse  skogene  kommer  indianerne, ofte helt utsultet, inntullet i noen filler. En liten ti års pike hadde fulgt med noen andre hit for vel to uker siden. Da hun  kom, kunne hun  være med  på noen møter, men orket  ikke mer, på grunn av sult og urenslighet. Lorten på hennes magre kropp var så gammel og  inntørket, så om en skulle få vaske  henne ren, måtte hun innsmøres  med olje først. Jeg så jo at hun var så utsultet, så det var ingenting å gjøre. —  I morges  fikk hun  lukke  sine bameøyne   for siste gang, og da jeg var med  for å legge  den vesle barnekroppen  i den  provisoriske trekisten, tenkte jeg på Norge, vårt elskede fedreland, hvor barna har  det som et paradis på denne jord. Ett  var dog  sikkert, at det var godt at  hun fikk flytte fra denne lidelsens dal,  hjem  til Gud.  

Men det er ikke bare hun som lider    det er tusener som  møter  samme  skjebne. Ofte  går  mine  tanker  til  Paraguay  hvor  vi har  14  indianer stammer, og nesten ingen  misjonærer  blant dem.     

 

 

Mitt høyeste ønske og min  bønn  er at vi også. må få et arbeid  blant dem. Mitt opphold her i Argentina er nok  bare foreløpig, da jeg er her på turist-pass for 6 måneder. Jeg har nå ventet  så på at det skulle komme noen ut fra  Norge, men det ser ut til å ta lang  tid. Derfor har jeg i den siste tid tenkt  på om jeg skulle reise hjem til Norge  sammen  med  familien Pedersen, som  nå tenker å reise på våren engang. For som før sagt, i Paraguay er det ganske  vanskelig å virke alene. Jeg tenkte da  å forsøke å få noen ut med meg, så vi kunne få indianerarbeid også i Paraguay. Håper at Gud har noen  brødre  og søstre som har Guds kall til å reise,  ikke bare til indianerne, men også til  paraguayene, og til indianerne her i  Chaco  Argentina.  Behovene  er    store, nøden likeså, men det er lettere  å arbeide på felter som er opparbeidet  før, fra år tilbake.    

Angående reisen hjem, er det ganske  billige argentinske båter som går til  Hamburg.  Det  blir jo også i januar  hele seks år siden jeg reiste fra Norge,  selv om jeg da var i England en  tid. En ting vil jeg også få opplyse, at  her i Argentina er allting mye billigere  enn i Paraguay, der prisene  er rent  fantastisk høye, så mange reiser der fra av den grunn. Fra  et økonomisk  synspunkt, vil det falle lettere å drive  virksomhet her blant indianerne, om  man hadde et primitivt hus og så dyrket litt grønnsaker og frukt ved siden  av.

Be for oss  her i Morillo, denne  leiren som nå er en utpost til Embarcacion. Ingen av de frelste her er døpt  ennå, men jeg tenker at enten br. Per  Pedersen eller br. Frantz Mangersnes  kommer hit for å ta den  første dåp. Jeg er glad for å  få samarbeide med  misjonærene, for det er alltid en viss trygghet og hjelp. Etter hva jeg forstår, er nok  misjonærene like så interessert som jeg for at vi i framtiden kan få begynt en indianermisjon i Paraguay også. Så fra den side sett kommer  vi nok  også delvis til å samarbeide, da avstandene jo ikke er lenger enn at det  kan la seg gjøre. Jo, det er jo lange avstander, men det blir en så  vant til her ute.   

Takk  for deres trofasthet og  forbønner  for meg personlig og arbeidet her ute.

  alt lykkes i Jesu navn!   

 

Fredshilsen deres søster i Kristus,               

Bergljot Nordmoen.   

 

Min  post kan fremdeles adresseres til Embarcacion slik: 
B
. N.    Independencia 371,   
Embarcacion,  Salta,   
Argentina. 

 

 Copyright ® 2012 www.pymisjon.com