STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

 

Informasjon om språket guaraní

 

Denne informasjon er hentet fra boken Fonología Guarani som tilhører ”Instituto del Lingüística Guarani del Paraguay”.

Det fins mange teorier om opprinnelsen til guaranispråket. En kjenner fremdeles ikke opprinnelsen. Alikevel er det klart at det oppstod blant guaraniene, som i følge en teori kom fra Polinesia, nærmere bestemt Australia eller området deromkring. De kom via Berings-stredet, og kom etter hvert til områdene som i dag er Paraguay.

 

Ordet "Guaraní" kommer fra uttrykket "Guarini" som betyr ”frontal-krig”, og utvidet ”kriger”/ ”guerillekriger”.

 

Geografisk utbredelse

I språkets storhetstid, før oppdagelsen av Amerika, var det utbredt fra det Caribisk hav i nord til Amasonasområdet i midten og Rio de la Plata i sør. Blant de stammer som brukte språket, kan nevnes:  Carios som bodde i nærheten av Asunción. Itatines i nord-Paraguay og sør-Matto Grosso. Omaguas på andre siden av Amasoas-floden, i Brasil. Chiriguanos i området mot Bolivia. Chiripas i området rundt Guairá i Paraguay. Tupinamba i sentrum av Atlanterhavsregionen i Brasil (kjent som Tupi)  Karaíves i nord-Brasil og på øyene i caribien, Guasurangos y Guarayos, disse var guarani-stammer på Paraguays grense mot Bolivia.

 

Disse hadde ikke et bestemt geografisk område, ettersom de var normader. Dette skyltes kriger som stadig tvang dem til å flytte på seg, eventuelt en høvdings - mburuvicha – død.

I dagens Paraguay finner vi følgende stammer som snakker guarani: Chiriguanos og Tapiete (i Chaco), Paî Tavyterã, Ava Katuete eller Ava Chiripa, Mbya og Ache Guayaki (i øst).

Se også:

 

 

 

Copyright ® 2012 www.pymisjon.com