STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

 

Eben-Ezer, 9.mars 1975

 

SENDEBREV

 

Gunvor Westgård

 

 

Kjære medarbeider og venn for Herrens sak og Guds fred. 

 

"stedet er øde—det er blitt aften—la folket fare—gi dere dem å ete -- "

Det er første gang på flere uker at jeg er alene i stillhet, og mens jeg sitter her og; tenker litt, kommer disse ord fra Bibelen for meg. Det er jo derfor jeg er plassert her inne i Paraguays skoger for å være med å gi dem å ete, bringe lyset fra Evangeliet - gi folket Livets brød.
Det var avskjedsrnøte for Anna i formiddag, og alle indianerne fra kolonien kom. De var rene og fine alle sammen, de har nettopp fått nye klær. Det ble så underlig stille etter at alle reiste, og jeg skal benytte anledningen å skrive til deg som følger med i vårt arbeid her ute.
For vel en uke siden kom jeg hit til Eben-Ezer, tre dager før innvielsen, det ble svært hektisk med forberedelsene, men det var p.g.a. at vi ikke fikk bagasjen ut av tollen for. Den sto der i 2-mnd. , men vi slapp å åpne noe, det gikk godt med alt sammen, heldigvis. Jeg var sjøl med lastebilen hit opp, vi brukte l4 timer, da veien var stygg etter regnet.

Innvielsen av Hospitalet den. 2. mars ble riktig en høytidsdag for oss alle,  men mest for Anna som har strevet med prosjektet i mange år. Selveste forsvarsministeren beæret oss med sitt nærvær, og de fleste militære stør- relser her i sona satte også sitt. preg på dagen. Det mest høytidelige var likevel den lille flaggparaden, dannet av indianerskolebarna. De sto der oppstilt mellom flaggstengene i sine nye klær (gamle uniformer fra Filadelfia, Oslo), og mens Anne Lise og jeg heiste hvert vårt flag, det norske og det paraguayske, sang de nasjonalsangen. Dagen etter var det reportasje og bil i dagspressen, på l. side, hvor det fortaltes at det første indianerhospit var blitt innviet.

Er ikke kommet riktig igang på hospitalet ennå,, men allerede før innvielse kom de første pasientene, og siden har det gått både natt og dag. Det skjedde en stygg ulykke utenfor her en natt, en bil kjørte utfor veien, en ble drept og flere skadet. Jeg tok tre skadede inn på hospitalet, da de var oppskåret i ansiktet. Det er ingen, sykebil å få tak i, så de ventet her til en varevogn tok de med, da var det gått l6 timer etter ulykken, men de måtte til sykehus for å ta røntgen. Jeg måtte også være med politiet til ulykkes stedet, da her ikke finnes lege. Da syntes jeg det var godt at det var flere bevepnede soldater med ute i skogen midt på natta.

Det er regntid her nå, og veien er som en åker mange steder, Her er det ennå tørt og varmt, men nærmere  Pedro Juan Caballero regner det mye. En ettermiddag Anna og jeg reiste inn brukte vi 6 timer på turen, vanligvis går det på 1-2 timer når veien er tørr, det er 10 mil herfra. Vi kjørte med lastebilen og den sto på tvers av veien minst 20 ganger under turen. Flere ganger gled den helt ut på kanten på den såpeglatte rødjorda, men vi fikk oppleve englebeskyttelse, og vi kom framt kl. 24, helt utslitte. Igår da jeg reiste hit igjen, var det tørket noe opp, men flere steder sto lastebilen fast.  Det mangler er en 4 hjulsdrevet jeep som kan ta seg fram i gjørma, for det er et forferdelig slit og nervepress å kjøre på slike veier med biler som ikke er egnet til det. Jeg har lastebilen her nå, da Anna reiser om få drager. Den er dyr i drift, og ikke kan vi få forsikring på den heller, så det er ikke så moro å bruke den, men hva skal en gjøre?? Det er tross alt 10 mil til forretninger og post, og en må nødvendigvis være på veiene.

Jeg har ei ung paraguayerjente med meg, hun hjelper meg med husarbeide og så håper jeg hun kan læres opp litt i hospitalets Hun er bare 18 år. En indiarkone vasker gulvene. Hun har aldri sett noen gjøre det, så første gangen måtte jeg holde langkosten sammen med henne. Spør om det behøves tålmodighet.

Det er en fornøyelse midt i elendigheta å se disse glade, fornøyde indianerne

 

når de har fått tøy, medisiner, eller når T.B.C. pasientene har fått melk og brød. Flere av de har lang vei å gå i varmen, derfor gir jeg de litt forat de skal ha litt mere nytte av medisinene. Det hjelper ikke mye å gi de behandling hvis de ikke spiser,, Må innrømme at det gjør vondt å se disse magre, gulhvite skikkelsene vakler avgårde etter å ha fått sin injeksjon.
Det er mange sterke inntrykk etter disse få dagene her, og jeg kan si at behovene er enorme blant dette fattige, lidende folket.

I hospitalet har jeg en indianergutt innlagt. Han er 10 år gammel og er foreldreløs, og ligger dødssyk. I to dager har han ligget bevistløs, men det er ingen, som spør etter han eller kommer og sitter ved sengen. Bare Joel som også er lærer for indianerbarna, og er som en far for dem, gråter ved Miguelitos seng. Gutten har vært her tidligere, men så kom "vandrelysten" over han, og han forsvant inn i skogene, og det er dårlig behandling for en epileptiker. Han har i hvertfall fått med seg noe verdifullt herfra, troen på Jesus. Når jeg spurte han om han. venta på at Jesus skulle komme å hente han, så jeg et håpefullt smil på hans lepper.   Det er stort å ha et sted å ta inn slike som er så syke, skitten og fæl.  Gi dere demi å ete, var befalingen. Jesus som er Livets håp gir også  evighetshåp til en liten, ensom indianergutt, ja, for alle som hører og tar imot Ordet, uansett folkeslag og hudfarge»

Evangeliet er en Guds kraft til frelse for hver den som tror, også for deg som leser dette brevet, og som ennå ikke har tatt imot Frelserens budskap i ditt hjerte»

Før dette brevet ble ferdig, måtte vi følge Miguelitos båre til indianer-kirkegården langt inne i skogen. En enkel kasse ble spikret sammen, og begraveleses-følget var like enkelt som. seremonien der inne, blant gravene med små, grå trekors. Noen få indianere var møtt fram, og i brennende solvarme sto vi der og sang noen enkle kor, og jeg fikk, ved hjelp av tolk, minne dem om evighetshåpet og de herlige boliger som: venter oss når vårt liv her på jorden er avsluttet, dersom vi tar imot Jesus mens vi lever.

Dagene på Eben-Ezer fylles med opplvelser av forskjellige slag, og enda mere nå  når Joel har ferie, og jeg må ta hånd om møtene, ja til og med begravelse. Men jeg får oppleve at Herren gir kraft til hver dag. Ser fram til juni mnd. da Anne Lise og Ole Johs. kommer. De strever ennå med språket. Takk til deg som husker meg og arbeidet her i dine bønner, Alt som har evig verdi finner vi igjen for nådens trone, også de bønner du sender opp for oss herute.

D i n ringe søster i Herren
Gunvor Westgård.

Adresse: Caixa Postal l6l, 79900 Ponta Pora MT, Brasil

Kjære venner, Guds fred!

Sender en liten hilsen med Gunvors sendebrev. Jeg kom til Norge 31.mars. Blir å holde meg i ro en tid framover, men senere på året håper jeg å kunne få hilse på så mange som mulig av dere som så trofast har stått med i bønn og offer mens jeg var ute i Paraguay.
Jeg er veldig: takknemlig til Gud forat Gunvor er på Eben-Ezer, og likeså at vennene Joruds snart kommer dit opp. Nå blir dere å få sendebrev fra Gunvor istedenfor fra meg, og jeg ber dere så innerlig: Støtt opp om Gunvor, Anne Lise og Ole Johs.. på samme måten som dere har gjort mot meg, og la oss fortsatt kjempe sammen for indianernes og paraguayernes frelse.

Gud sigene dere alle sammen!

 

Anna Strømsrud 

 

 Copyright ® 2012 www.pymisjon.com