STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

    

Korsets Seier lørdag 15. februar 1975

 

Caacupe 

 

Det er Gunvor og Josef Iversen som har hånd om virksomheten her. Iversen er forstander for menighetene her i den sentrale sone, og han har en stor oppgave i et vidstrakt område, samtidig som han også skal ta hånd om evangeliseringsarbeidet i selve byen. Caacupe er en stor by med sentral beliggenhet. Den er da også et religiost sentrum for katolikkene. Her ligger en stor kirke for den hellige jomfru. Den 8. desember hvert år kommer folk langveis fra, ikke bare fra Paraguay, men fra store deler deler av Sor-Ameria, for å delta i eller være til stede ved de hellige prosesjonene. Denne dagen er en stor sknftedag, og folk kan få syndenes tilgivelse uten å betale for det. Men nå har byen også fått sitt evangeliesenter.   Norsk   pinsemisjon har bygd opp en kirke her, som skal gi plass for studio til radioarbeidet og til titte raturmisjonen, samt menighetsarbeidet i byen. Måtte det bli et åndelig senter hvor folk får mote den Herre Jesus Kristus og oppleve renselse i hans blod og frelse, uforskyldt av nåde.

Iversens gjør et godt arbeid her, men også de trenger nytt og bedre hus å bo i. Tomt er innkjøpt, vakkert og sentralt ligger den, en del midler er tilveiebrakt, men mer trengs. Vi vil tro at om ikke så altfor lenge vil også Caacupc ha sin misjonærbolig. Det er så mange ting misjonærene har å kjempe med, så en god bolig bør være minstekravet for dem alle sammen.

Innfødt evangelistmisjon
Et så vidstrakt menighetsarbeid som her, og et arbeid i stadig ekspansjon,  trenger naturligvis evangelister. Dette er da også menighetene og misjonærene klar over, og de har satset nettopp på denne sektor. Det er mye å takke Gud for at en har staute brødre som stiller seg villige til å virke blant sine egne og som kan påta seg oppgaver og tjenester. De kjenner folket og forstår dem, og kan derfor få kontakt på en måte som er vanskelig for misjonæren. Også på dette feltet er problemet økonomien. Paraguay er et dyrt land å leve i, og kravene blir deretter, selv om der små og beskjedne. En vil så gjerne nå mye lenger, men midlene er begrenset.

Ypacarai
ligger mellom Caacupe og Acuncion. Her ligger barnehjemmet, og for tiden er det Jorunn og Lars Førland som har sitt virke her, som barnehjemsforeldre. Et stort, og krevende arbeid. Som misjonærer er de også aktive på så mange andre områder. Førland er feltrepresentant og ivaretar som sådan misjonærenes felles arbeid og interesser, og saker som oppstår både overfor nasjonale myndigheter og misjonens ledelse hjemme.

Barnehjemmet
Det er en opplevelse for oss å får besøke barnehjemmet og møte barna og de andre som arbeidet her. Det er nå 20 barn i forpleining her. Disse er enten hjem- eller foreldreløse, men har her funnet et trygt og godt rede. I en god atmosfære og harmoniske omgivelser får de her vokse opp til samfunnsnyttige  mennesker. Framfor alt får de her mote evangeliet både i ånd, tale og praksis. De opplever sann kristendom omsatt i praksis, så dette er ikke enssidig sosialhjelp, men misjon i videste forstand. De største barna var funnet for Herren og deltok med iver i menighetens arbeid på stedet og var et nokså markert innslag i møtene. Det var en fryd å høre på sangen og å se dem i askjon. Hvilken betydning dette får for menighetsarbeidet,   forstår   en egentlig ikke fullt ut før en får se det. Men menigheten har alt sett at dette ungdommelige innslaget liar tilført dem flere kjekke ungdommer, som er blitt frelst og tillagt menigheten. Stasjonen ligger i de vakreste omgivelser, ikke langt fra hovedveien, men likevel så stille og rolig, som en fredet plett med god plass til bevegelse både for barn og voksne. Betjeningen på hjemmet er nasjonale.

En stor opplevelse var det for oss  besøkende  nordmenn  da barnehjemsbarna stilte opp og sang for oss, først på sitt eget språk, guarani, og så på norsk, til vår ære øg store forundring og glede.

Her i Ypacarai fikk vi også hilse på nyankomne misjonærer. Det var vennene Joruds og Gunvor Westgård, som etter språkstudier i Acuncion, skal til Eben-Eser. Så fikk vi hilse på Jonette fra Balangen og vår felles venn, Anne Winsvoll fra Notodden, som var på besøk hos Anna Strømssrud. Søster Jonette var over sin første ungdom, men kallet fra ungdomsdagene hadde ikke

 sluppet taket, så hun hadde solgt gård og grunn for å kunne reise til Sør-Amerika, og hennes ungdomskall ble oppfylt. Gildt var det å treffes her ute. En mektig inspirasjon for våre misjonærer er det å se nye komme ut, enten det er som misjonærer eller på besøk.

Det var godt å være her, men vi måtte videre, og ferden gikk nå tilbake til Acuncion og derfra med fly til Pedro Juan Caballero, etter en flyreise som ble noe lengre enn beregnet. Vi måtte nemlig mellomlande i Concepcion på grunn av regn og dårlige forhold. Her i byen hadde Iversen tidligere hatt sitt virke, og det var interessant for oss å se og oppleve også denne byen. Etter noen timers forsinkelse kom vi da omsider lykkelig fram til Pedro Juan Caballero
og  ble  hjertelig mottatt på flyplassen av Anna Strømsrud og Kjell Arne Johansen og hustru og barn. Kjell Arne Johansen er forstander for menigheten i Filadelfia, her i. byen, og vi hadde

 

gleden av å være med i noen møter her. Et meget godt arbeid var i gang. Menigheten er i framgang, og alt synes å ligge godt til rette for framtiden. Dyktige nasjonale brødre star klar til overta arbeidet og føre det videre. Pedro Juan Caballero er en by på ca. 53 000 innbyggere, og som grenseby til Brasil kan den virke noe ,,barsk' , men hvor stort a evangeliet også her har framgang og får makt.

 

Her i byen har da også Anna Strømsrud sin bolig, mens kolonien Eben-Eser ligger ca. 10 mil utenfor byen og inn i skogen. Del er et arbeid for og blant indianerne. For NORAD-midler er del her bygd opp en administrasjonsbolig, sykehus tannlegekontor, sagbruk, hus for betjening og ellers en rekke nødvendige bygninger. Alt er oppsatt med tanke på komme befolkningen til gode. En u-hjelp som når fram dit den er tenkt, til folket.

Det var gripende å være vitne til den kjærlighet som disse fattige og syke indianerne viste overfor søster Anna og misjonen i det hele. Inntil stasjonen her på Eben-Eser, ja som en del av den, var det 8000 mål med skog og landområder, hvor indianere som ønsker det, kan få slå seg ned. De får tildelt et passe stort landområde, slik at de kan drive jordbruk, og blir de boende her en tid, vil eiendommen tilfalle dem til odel og eie, ja, om ikke til odel, så til eie. De vil da få skjøte på eiendommen, slik at de kan sitte trygt.

 

Søndag formiddag fikk vi være med på en gudstjeneste i den vakre kirken på stedet, som var bygdt av midler, samlet inn blant misjonsfolk i Norge. Kl. 9 søndag morgen begynte gudstjenesten, og da var kirken fullsatt. Her var det glede og begeistring, så selv om en måtte burke to tolker, følte en umiddelbar kontakt med forsamlingen. Og Herren velsignet oss alle sammen.

Vi likte oss godt på Eben-Eser og tror nok at Gunvor Westgård og vennene Joruds, som snart er klar til å begynne sin gjerning her, vil komme til å trives i arbeidet. Vi for vår del var bare pilegrimer, så vi måtte videre. For oss ble det å ta farvel med våre nye venner på Eben-Eser  og i Pedro Juan Caballero. Vårt neste reisemål var

Paso Cadena,

som er den eldste stasjonen som pinsevekkeisen i Norge har i Paraguay.  Man  kunne riktig undres hvordan tre enslige søstre kunne finne veien inn til dette stedet, men Herrens veier er ofte underlge for oss mennesker. Det er vennene Gunvor og Ingvald Skretting og Kitty og Knut Asplund som har sitt virke her inne nå. De gjorde oss oppmerksom på at det kom til å bli en strevsom  reise,  både  veiene, varmen og støvet var en påkjenning.

De første to tredjedeler gikk på fin asfaltert vei, men siste del av reisen, ca. 10 mil, var nesten ikke til å tro. Opplevelsen av skogen og naturen gjorde for oss førstegangsreisende det hele til en opplevelse, men man kunne undres over at bilen kom igjennom., og at den

 

TEKST mangler 

 

 Copyright ® 2012 www.pymisjon.com