STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

 

Korsets Seier  fredag 3. april 1987

 

Fredens budbærere

 

Ved Gunvor og Josef Iversen  

 

I Korsets Seier 30, januar ble det nevnt ut fem indianere ble drept i urskogen nord i Paraguay og at fire ble såret. Vi har sakset noen bruddstykker fra hendelsene, som har stått i dagsaviser her i Paraguay.

«Flyveren til misjonen Nuevas Tribus (Nye Stammer) så en landsby med to tobiegosoodeindianere 23. desember 1986 og fortalte det i en samling med guidaigosoode-indianere i Campo Loro (misjonsområdet til Neavas Tribus) nord i Paraguay. Det ble bestemt å ta en tur for å underrsøke forholdene, og det ble gjort 26. desember om morgenen. Da de kom tilbake, fortalte de om sine opplevelser, og det ble bestemt at det skulle ordnes en ekspedisjon på 34 personer.

Målet med reisen var å bringe totobiegosoode-indianerne frelsens budskap, ta dem med til Campo Loro, da livet i skogen er hardt, og at noen også kunne komme sammen med slektninger.

Misjonærene fra Nuevas Tribus kjørte indianerne en dagsreise. Så vendte de tilbake til Campo Loro (misjonsområdet), og bare indianerne fortsatte videre. 30. desember møtte de så sine stammefrender,» skriver bladet «El Diario», Asuncion, 6, februar.

Indianeren Edovejai fra stammen totobiegossode forteller så om drapene på indianerne i urskogen. Vi sakser Fra bladet "Ultima Hora", Asuncion 6. februar :«Jeg stod nede i landsbyen da jeg plutselig hørte et skrik fra Bajo (en kvinne), som var nede på åkeren og som ropte: Nå kommer conone (de siviliserte). Min første tanke var: Hvor er kvinnene og min sønn Cuchajoi? Men han kom springende og fortalte: Der kommer guidaigosoodene, og med dem er også Ajiacai og Gabide (begge hadde bodd iblant dem inntil 1979).

 

Jeg spurte meg selv: kommer de som den gang da de drepte så mange av oss.» 

 («Ultima Hora» forteller på et annet sted om en hendelse for, mange år siden da mange av dem ble drept av inntrengende indianere.) Jeg hadde derfor ikke mot til å gi ordre om ikke å drepe. Jeg tvilte på det guidaigosoodene sa. Først da vi hadde drept fem av dem og de fremdeles ikke tok igjen, ble jeg til slutt overbevist om deres fredelige hensikt.

Bladet «Sendero», utgitt i Asuncion 23. januar skriver: «Noen av indianerne fra Nuevas Tribus hadde flyktet fra landsbyen. andre stod i nærheten og skrek at selv om de hadde våpen, ville de ikke skyte. De skrek så til hverandre inntil de fra urskogen forstod at de ikke ville bli drept selv om de hadde drept fem og såret fire. Litt etter litt forstod de at de fra misjonen i Campo Loro var kommet i fredelige hensikter. De hadde et møte sammen som varte så å si hele dagen, hvor en prøvde å overbevise dem fra urskogen om at de ikke ville bli hevnet for noe. Gruppen fra urskogen var på ti menn, syv kvinner, en tenåring og seks barn. På kvelden 30. desember var alt rolig, og alle sammen la seg til å sove for natten. De fra urskogen kom med vann og mat fra plantningen sin til de fra misjonen.

Da de fra urskogen ble rolige, kom det en traktor og motorsykler fra Campo Loro for å ta med folk til misjonen. Det var lørdag 2. januar de 28 fra selve misjonen og de 24 fra landslbyen drog i vei for å komme seg til Campo Loro. En var hentet i fly.

Bladet «Sendero» skriver videre: To menn fra misjonen i Campo Loro hadde slektninger av dem som var i urskogen. De to første nettene sov de sammen i landsbyen i urskogen alle sammen, både de fra misjonen og de fra stedet, og videre sov de sammen tre netter mens de var på vei til misjonen. Det betegner lederen av Nuevas Tribus i Paraguay som et under.»

 

 

 Copyright ® 2012 www.pymisjon.com