STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

  

Korsets Seier: PYMS ARBEID l PARAGUAY 1998 VIII

Mision blant indianerne er å gi med begge hendene

Ache-indianerne - de siste «ville» i Paraguay

 

OLAV SKRETTING

                                                                                  

 

Martin Achiporangi leder arbeidet blant en av de siste «ville» stammene i Paraguay. Evangeliet har nådd fram til dem, og i det siste har mange unge funnet Jesus.

Vi er på vei til kolonien for å besøke Ache-indianerne. Forskere mener at det er den siste «ville» indianer-stammen i Paraguay, og at de stammer fra vikingene som har kommet hit og blandet seg med Guarani-indianeme. De har bl.a. funnet runer flere steder i Paraguay som kan bekrefte dette.

En annen sak er at flere av mennene her har sterk skjeggvekst, og flere av dem får «måne». Dette er ting som ikke finnes blant de andre indianerne. Mange av dem er dessuten veldig hvite i huden. De blir ikke brune, bare solbrente.

Naturfolk

Martin Achiporangi heter den 37-årige mannen som leder det evangeliske arbeidet der. Vi kommer til en enkel hytte. I det ene rommet er det kjøkken, arbeidsrom og lager. I det andre sover Martin, hans kone og deres syv barn.

- Acheindianerne er et naturfolk, og vi levde for oss selv langt inne i jungelen. Vi levde isolert, og hadde ingen kontakt med «den hvite verden», eller med andre indianere. Da jeg var liten levde jeg i stadig frykt for å bli overfalt av de hvite, sier Martin, som fikk navnet sitt da han kom ut av jungelen.

Hvite drepte indianerne

Årsaken  var at indianerne drepte kuene til de hvite. Martin sier at de ikke visste at det var andres eiendom, men at han nå skjønner mer av den situasjonen de da opplevde. Han kan fortelle om mange grusomheter, og det

 

var ikke rart at de både var redde for de hvite, og ikke var spesielt glade i dem!

- Leirene våre ble stadig overfalt, og de hvite drepte dem av oss de kom over. Barna våre tok de med seg som slaver. Mange av disse har i etterkant funnet veien tilbake til folket sitt, sier Martin.

En av disse er Ramona, som opplevde det forferdelige å se nesten hele familien sin bli drept av hvite under et overfall. Hun og venninnen hadde gjemt seg i noen busker mens massakren pågikk, men ble funnet etterpå, og tatt til fange. Venninnen til Ramona fikk sjokk og bare skrek. Da tok de hvite henne med seg ut i skogen og drepte henne.

En annen kvinne heter Margarita, og har opplevd noe av det samme. Hun ble tatt til slave av de hvite, og ble solgt gang på gang. Iblant var hun fri, for så plutselig å bli solgt igjen. Nå har hun fått flytte tilbake til folket sitt, og er med i menigheten.

- Disse tingene skjedde helt fram til i 70-årene sier Martin. Da fikk vi kontakt med misjonærene fra New Tribes Mission, som fikk oss ut fra jungelen. De siste kom ut i 1975.

- Misjonærene viste oss en kjærlighet vi ikke hadde opplevd fra andre enn våre egne. Denne kjærligheten, samt det budskapet de forkynte, førte til at jeg ga mitt hjerte til Jesus. Det har jeg aldri angret på, sier Martin.

Lys i mørke

Til den kolonien Martin nå bor i, kom han i 1989. Da var det ca. tyve indianere som hadde opplevd Jesus.

- I dag er vi rundt 80 som er døpt, og på søndagsmøtene samles ca. 120 mennesker til møte. Det er veldig mange unge som velger å følge Jesus. Men jeg ber om forbønn for dem, for de har mange fristelser, sier han.  

 

 Copyright ® 2012 www.pymisjon.com