STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

 

 Sendebrev fra Brit-Lajla og Rudolf

 Oktober 2009


Kjære venner!

 

Tirsdag den 3.november 2010 kl 2330 landet vi, sammen med Elisabeth, igjen på Paraguays jord. Vi hadde en fin reise med KLM og TAM, og ble møtt av Laura, Tirsa og lille Shania. De første to nettene bodde vi hos Tirsa. De første dagene ble brukt til å fornye bilsertifikat, ordne med leie av prosjektbilen (som vi kjøpte i 2005), gjøre rent Elisabeths hus, for så å flytte dit. Det var skikkelig kjekt å flytte inn igjen i huset som vi har bodd i i 2 år (2005 - 2007).  Det ligger i Mariano Roche Alonzo de Santa Cruz, naboby til Asuncion, og det er bare 10 min å gå til Tirsas hus.

ASUNCION
Det var en ny utfordring å kjøre i Asuncion-trafikken: den hadde økt betraktelig, så det var nesten et under at man klarte seg uten å dunke bort noen, eller selv bli dunket. I rush-trfikken var det særlig tett trafikk, og det gikk langsomt. Det kunne være opp til 4 biler i bredden i gater beregnet for en i hver retning.... Det er utrolig mange dødsfall på vegene (høy hastighet, fyllekjøring etc). Det fins ca 1.000.000 kjøretøy med ca 1000 dødsfall pr år, mot "bare" 250 døde pr ca 2.300.000 biler i Norge. Det tilsvarer neste 10 ganger flere enn i Norge!!! Det er nå svært stor trafikk med motorsykler, og de fleste omkomne er motorsyklister, opp til 70 %, og stort sett bare unge mennesker.

PASO CADENA
Fredag 5. nov. dro vi tre østover mot Paso Cadena. Vi liker ikke å kjøre om kveldene / nettene, så vi overnattet på et lite hotell i Curuguaty, ca 24 mil fra Asuncion. Tidlig neste morgen dro vi videre de neste 25 milene til Paso Cadena. Det første vi oppdaget, var at ny betong-bru over Acaray-elven i Paso Cadena var nesten ferdig. Det var bare en pilar og selve dekket som manglet. Bruen var laget så høy at flommen ikke vil gå over den. Dermed må vegene på begge sider bygges opp.
Vi tok inn hos Rosa og datteren Rosita. Rosa ble enke (se HER) i august, så det var trist å ikke treffe Lalo igjen! Vi har jo kjent hverandre siden 1980, og har arbeidet sammen i mange år, og har hatt et svært godt samarbeid både i skolen og i menigheten, så det ble mye snakk om det som hadde skjedd. Rosa er nå pensjonist, og planlegger å flytte fra Paso Cadena når ting legger seg til rette.
Det ryktes fort at vi var kommet, så den ene etter den andre av indianerne dukket opp og ville hilse på oss. Det var utrolig kjekt å se vennene igjen. Noen begynner å bli gamle og nokså slitte, og det flotte er jo at svært mange har bevaret troen på Jesus.
Rosa hadde laget til en typisk paraguays
k middag, så vi spiste sammen og hygget oss. På ettermiddagen dro vi rundt og besøkte indianerne. Det var skikkelig hyggelig! Det var flott og se at det var boret etter vann, og at alle husene hadde fått tilgang på rent vann! Bare det er en stor helsegevinst! Og det var mange andre planer for området: strøm i alle husene, større plantasjoner osv..
Søndag var det lokal-valg i Paraguay. Rosas sønn, Jose var kandidat for "Los liberales" (de blå). Han hadde klart å engasjere folket - både mestiserne og indianerne -, så alle skulle til Santa Ana for å stemme (ca 5 - 7 km borte). Også vi dro, og hadde med oss blant annet gammel-høvdingen Julian og kona, samt andre. Da vi kom til Santa Ana, var det mye folk samlet utenfor valglokalet. Alle som hadde stemt, måtte farge langfingeren med en blå farge. Det var en optimistisk stemning, og Jose var ganske sikker på
at han skulle vinne, men han la resultatet i Herrens hender. Han kommer fra en familie som tradisjonelt har stemt på "Los liberales". Men det gikk ikke hans veg. Han kan da fortsette i skolen, og videreføre sin fars tjeneste i menigheten. Han så også det som en mulighet.
Da indianerne hadde stemt, ble de innbudt på grill-kjøtt. Det skjedde på den vanlige måten: en grøft ble fylt med ved og tent
på. Spyd med kjøtt ble lagt over grøften og grillet. Hver familie fikk hvert sitt spyd med kjøtt, så stemningen var stor!!!
På turen hjem hadde vi fullt lass med folk. På ettermiddagen var Elisabeth, Rosita og jeg og badet i elven Acaray. Det var deilig. Da vi bodde her, var Rudolf ofte og badet i elven sammen med barna. I det hele tatt har elven vært et yndet sted både for barna på stedet og våre barn.
Ettersom det var valgdag, var det ikke møter på søndag. Alikevel samlet vi endel av de troende i huset til Rosa, og vi fikk en fin stund sammen. Kjekt er det å få preke på guarani igjen!

Vi dro fra Paso Cadena mandag morgen, og kjørte da til Asuncion, ca 50 mil. Det ble en lang dag!

 

PORTO XAVIER, BRASIL

 

 

Onsdag den 10. november dro vi tre med buss fra Asuncion til Encarnacion i Sør-Paraguay, en reise på ca 6 timer. Der ventet Valter fra Barnehjemmet i Porto Xavier, Brasil, og sammen kjørte vi dit. Vi måtte nå den siste fergen over Uruguay-floden kl 1730, og det klarte vi! Det var svært trivelig å komme tilbake til barnehjemmet, og treffe Marisa, Valter og andre kjente der! Hjemmet har jo endret noe på profilen pga endrede barnevernslover i Brasil, men de har daglig opp til 50 barn på hjemmet hver dag. De får hjelp på forskjellig vis. Barna kommer fra de fattige områdene rundt byen, og det gjør en stor forskjell for disse barna å få komme til barnbehjemmer. Mange av barna har faddere i Skandinavia.
Rudolf fikk seg en flott tur opp på høyden utenfor byen, med flott utsikti over byen og Uruguay-floden. På dagen besøkte vi diverse familier som har barn som har faddere i Norge. Mange har det meget fatterslig, selv om det er en ganske stor forbedring fra første gang  vi var her. Regjeringen har hatt et stort fokus på de fattiges situasjon, og det har hjulpet for mange.

Fredag ettermiddag besøkte vi Anna  og Arnoldo, og vi hadde en trivelig ettermiddag sammen. De er med i styret for barnehjemmet. De er ganske velstående folk. Deretter besøkte vi ei enke i fattig-kvartalet. Kontrasten i materiell standard var enorm, men den mellom-menneskelige kontakten var like hjertelig!

På kvelden var vi møte i en av pinsemenigheten i byen, hvor Anna og Arnold går. Det er omkring 10 pinsemenigheter i denne lille byen, så det er ganske mange troende her.
Lørdag var vi en tur i sentrum av byen. Ettersom det er en liten by, var det jo fort gjort å spasere rundt. På kvelden var Rudolf og Valter på møte i pinsemenigheten "Asamblea de Deus". Den ble grunnlagt av sv
ensker, og har ca 400 medlemmer, og er en klassisk Brasiliansk menighet. Det var misjons-helg, med besøk av en brasiliansk misjonær som jobbet i Paraguay. De sies at det er flere tusen misjonærer fra denne kirkesammanslutning (har mer enn 10 mill medlemmer), og mange av disse er i Paraguay. Det var et livlig møte med mye sang. Han som preket, hadde et sterkt budskap om misjon, men bruken av mikrofonen gjorde at dette ble en voldsom "lyd-opplevelse".
Søndag morgen dro vi buss tilbake til Asuncion. Det ble en het opplevlse, Luft-kjølingen fungerte bare ei lita stund, så snart var vi nesten kokt!!!

PÅ PROSJEKT-KONTORET I ASUNCION
Mandag morgen (15.  november) hentet jeg Solveig Seland fra PYM (hun kom til Parguay på søndag kveld). Sammen dro vi til prosjekt-kontoret i Asuncion. Vi hadde da møte med personalet på kontoret, og gjennomgikk diverse ting i forhold til driften. De gjør en storartet jobb, og er virkelig flink og ordentlige i alt de gjør, så det er flott å jobbe sammen med dem!  Tirsdag var vi samlet med prosjektkomiteen. Den  består av indianere fra de tre stemmene som vi arbeider blant (ava guarani, mbya og ache). Prosjektet består i stipender til 11 studenter (en sykepleier, resten lærer-utdanning) fra de samme stammene, samt utvikling av lese-bøker for grunnskolen, med stoff fra de respektive stammene. Onsdag dro vi (Solveig, Almidio, Ronaldo og jeg) til indianerkoloniene rundt Curuguaty. Hensikten med turen var å gjøre Solveig kjent med arbeidet i felten. Vi overnattet i Curuguaty, og torsdag dro vi til ache-kolonioen. Det er alltid flott å besøke dem. De er svært vennlige og i møtekommende. De fleste er troende.
Vi var tilbake i Asuncoin torsdag kveld. Fredag var vi tilbake på kontoret for å avslutte arbeidet sammen med dem. Ved to
lv-tiden dro vi alle og spiste sammen, som en avskjed. Solveig skulle videre til Bolivia, og vi skulle fortsette i Paraguay.

PÅ BESØK I YPACARAI
Lørdag dro vi til Ypacarai. Var innom barnehjemmet og hilste på personalet og beboerne. Det ser ut til at arbeidet fungerer greit, selv om arbeiderne har heller dårlig lønn. Besøkte også Tilla og Mario, samt Caty og Ramon.
Mario jobber i LIPPEN – Paraguays søndagsskoleunion. De har et stort arbeid blant barna, og gjennomfører kurser for søndagsskolelærere, samtidig som det gjennomføres kampanjer for barn. De arbeider mange steder i Paraguay.

 

INNVIELSE

 

 

Søndag 5. var vi igjen i Ypacarai. Da var det innvielse av det halvferdige lokalet. På filmen ser du litt fra lovsangen. Til tross for at det regnet, var det en bra flokk som samlet seg for å ta i bruk lokalet. Når det er ferdig, vil det ha plass til ca 600 stykker. Jeg fikk gleden av å være den første som preket her!! KLIKKPÅ PILEN I BILDET!!!

 

CENTRO FAMILIAR

 

Søndag kveld dro vi på møte i den store pinsemenigheten i Asuncion. De har bygget nytt lokale, som etter hvert vil romme omkring 20.000 personer. Denne kvelden var det mellom 5.000 og 10.000 samlet. De har virkelig fått et flott lokale, også sett med "norske øyne!". Det er moderne og delikat. KLIKK PÅ BILDET OG GÅ INN På MØTE HVOR MARCOS WITT SYNGER!!   Her kan du se mer!

 

Med vennlig hilsen

Vil du skrive ut denne siden? KLIKK HER!


Postadresse: Hagaveien 50, 3271 LARVIK

E-post: rudolf.leif.larsen@lf-nett.no

Midler kan sendes slik:

Pinsemenigheten Betania
Paraguay-misjon
Postboks 167
3251-Larvik

Konto 1594.29.62026.  Merk sendingen med ”Prosjekt”

 

 

Copyright ® 2012 www.pymisjon.com