STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

                                                                                    

Junidagene 2012 i Paraguay

 

 

Minst 16 drept i sammenstøt i Paraguay

Minst 16 mennesker ble drept og flere titalls skadet i Paraguay da det fredag oppsto sammenstøt mellom politiet og landløse bønder som hadde okkupert et naturreservat.

Innenriksminister Carlos Filizzola sier til journalister at syv politifolk og minst ni bønder mistet livet i hendelsen i Curuguaty, som ligger 250 kilometer nordøst for hovedstaden Asuncion.

En annen tjenestemann i Curuguaty sa tidligere fredag at så mange som 80 mennesker hadde blitt skadet.

Politiet rykket ut til det privateide naturreservatet for å bortvise bøndene da sammenstøtene startet.

- Bøndene hadde høykaliber-våpen, sier Walter Gomez, en polititjenestemann i Canindeyu. Ifølge Gomez var det flere hundre bønder.

- De skjøt for å drepe. Dette er en kritisk situasjon, sier han. (©NTB)

 

President stilt for riksrett

 

Det er innledet riksrettssak mot Paraguays president Fernando Lugo på grunn av hans håndtering av en jordkonflikt som førte til sammenstøt i forrige uke.

Torsdag vedtok landets nasjonalforsamling overraskende at det må innledes riksrettssak mot Lugo. De folkevalgte mener han ikke gjorde nok for å forhindre de voldsomme sammenstøtene mellom politi og jordløse bønder i forrige uke, der 17 personer ble drept.

Allerede fredag kveld norsk tid var senatorene samlet for å avgjøre om presidenten skal avsettes.

Presidenten selv omtaler det hele som et politisk kupp.

- Dette er mer enn et kupp, det er et parlamentarisk kupp som framstilles som en lovlig prosess.

Lugo har bedt landets høyesterett begjære riksrettssaken ugyldig. Han mener den er grunnlovsstridig og at han har en lovfestet rett på 18 dager til å forberede sitt forsvar.

Rundt 3000 demonstranter samlet seg fredag utenfor nasjonalforsamlingen for å vise sin støtte til Lugo. Flere hundre politifolk laget sperringer rundt bygget for å holde demonstrantene atskilt fra mindre grupper av presidentens motstandere.

UNASUR, unionen for søramerikanske land, er svært bekymret og har advart mot å la en eventuell riksrettsprosess gå så fort at Lugo ikke får mulighet til å forberede sitt eget forsvar. I verste fall vil UNASUR innføre sanksjoner mot Paraguay, sier unionens generalsekretær Ali Rodriguez fra Venezuela.

 

 

 

Paraguays president avsatt

Nasjonalforsamlingen i Paraguay har vedtatt å avsette president Fernando Lugo, noe han selv hevder er jevngodt med et kupp.

Torsdag vedtok nasjonalforsamlingen å innlede riksrettssak mot den venstreorienterte presidenten, med henvisning til at han ikke gjorde nok for å forhindre de voldsomme sammenstøtene mellom politi og jordløse bønder som kostet 17 mennesker livet i forrige uke.

Fredag vedtok landets folkevalgte å avsette ham og i stedet innsette visepresident Federico Franco som landets nye president.

- Dette er mer enn et kupp, det er et parlamentarisk kupp som framstilles som en lovlig prosess, sier Lugo.

 

Demonstasjoner

Rundt 3000 demonstranter samlet seg fredag utenfor nasjonalforsamlingen for å vise sin støtte til Lugo. Flere hundre politifolk sperret av området for å skille dem fra mindre grupper med Lugo-motstandere.

UNASUR, unionen for søramerikanske land, er svært bekymret og har advart mot å la en eventuell riksrettsprosess gå så fort at Lugo ikke får mulighet til å forberede sitt eget forsvar.

I verste fall vil UNASUR innføre sanksjoner mot Paraguay, sier unionens generalsekretær Ali Rodriguez fra Venezuela.

- En trussel

Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) mener Lugo er utsatt for et kupp.

- Dette mener vi er veldig bekymringsfullt, først og fremst fordi det er trussel mot hele det demokratiske systemet i landet, sier styreleder Hanna Kvamsås.

- Kuppet vil også kunne skape opptøyer på samme måte som ved kuppet i Honduras i 2009, hvor man har sett omfattende menneskerettighetsbrudd, sier hun.

- Paraguay er et av landene i verden med skjevest fordeling av landområder. 80 prosent av den fruktbare jorda i landet er i hendene på 1 prosent av befolkningen, mens 85 prosent av bøndene bare har tilgang på seks prosent. Lugo gikk til valg på en omfordelingspolitikk der han støttet de fattiges krav om å få tildelt jord, sier Kvamsås.

 

Brasil kaller hjem ambassadør fra Paraguay

Brasil fordømmer avsettelsen av Paraguays president Fernando Lugo og kaller hjem sin ambassadør fra landet.

Publisert: 24.jun. 2012 (06:16)

Lugo ble avsatt av nasjonalforsamlingen i Paraguay fredag og vil bli stilt for riksrett, anklaget for å ha gjort for lite for å forhindre sammenstøtene mellom politiet og jordløse bønder som kostet 17 mennesker livet i forrige uke.

Avsettelsen har høstet kritikk fra en rekke latinamerikanske land, både land med venstreorienterte regimer som Bolivia, Nicaragua og Venezuela og land med sentrums- og høyreregjeringer som Argentina og Chile.

Brasil stiller seg også i rekken av kritikere og truer det nye regimet i Paraguay med sanksjoner.

- Den brasilianske regjeringen fordømmer den summariske avsettelsen av Paraguays leder 22. juli, der han ikke fikk anledning til å forsvare seg på en skikkelig måte, heter det i en uttalelse fra brasiliansk UD.

Brasil mener avsettelsen var udemokratisk og kaller sin ambassadør i Asuncion hjem for konsultasjoner.

 

 Copyright ® 2012 www.pymisjon.com