STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

    

 Sør-Amerika-tur mars - april 2015: PASO CADENA

 

 

Vi kom tilbake til Paraguay lørdag den 21 mars på natten. Vi hadde da bestilt et hotell-rom like i nærheten av flyplassen, så vi dro dit.

 

Her kjører vi sør-pver til Paso Cadena

 

Tirsdag 24. mars dro vi så øst-over. Målet var Paso Cadena, ca 50 mil fra Asuncion. Vi overnattet på vegen, og kom fram til Paso Cadena onsdag formiddag.

Det viste seg at Gunvor og Ingvald Skretting var der, så etter å ha hilst på Rosa Bogado Garcete, som vi skulle bo hos, dro vi og hilste på Skrettings.

Det ble mange besøk hos venner og andre kjente fra tiden vår i dette området. Det er utrolig hyggelig å treffe folk igjen, og man deler hverandres felles-historie, og mye annet som dukker opp i slike samtaler.

En av dagene fikk jeg en lenger samtale med Ilario'i. To av jentene hans ble adoptert av Bergliot og Olav Nordmoen sist på '60-tallet. Grunnen var at moren døde.

Ilario'i er ganske gammel. Vi fant ikke ut hvor mye, men sikkert over 80 år. Han er svært fattig, og bor sammen med kona i ei lita hytte. Der er det plass til en seng, og ellers litt gulv-plass. Ved enden av sengen har han et lite alter. Ilario'i er ingen kristen. Men vi har holdt kontakten gjennom ca 35 år, da jeg har besøkt han på boplassen hans. Og vi har det hyggelig sammen. Vi deler gamle historier, og det er mye å le av...som han sier og ler av: "jeg er fattig, og har ikke engang en stol"...og det er sant. Der var ingen stol. Han satt på en plast-dunk, som hadde sett bedre dager!

Vi snakket om familien, hvor de hadde bodd og holdt på med. Ilario'i hører til blant de siste av den generasjon indianere som vi hadde kontakt med på '80-tallet. Og en gammel kultur forsvinner med ham, og de andre gamle som prøver å ta vare på det gamle.

Men gjennom alle disse årene har vi misjonærene som har vært her, opprettholdt et godt forhold til disse indianer-prestene.

 

 

Vi var også og besøkte gamle Chico Piri. I perioder har han bekjent kristen tro, men nå på sine gamle dager, har han vendt seg til det gamle. Vi sitter i gudehuset hans og snakker om dette, og han bare rister på hodet. Han tenker at han ber både til Tupã (indianerguden) og Ñandejara Hesu (vår Herre Jesus). Bak Chico, ser vi det store "trauet" som brukes for å lage en gjær-holdig drikk, chicha, som brukes på de religiøse festene. Der er også "altret" med diverse fjær og pinner.

 

Her bor Chico og kona

Chico og Rudolf sitter i gudehuset (Tupao)

Barna er alltid nysskjerrige på oss, men er stort sett tillitsfulle.

Nedenfor kan du se litt mer fra besøkene i kolonien

 

Selv om det er fint å besøke alle bekjente, er det spesielt å treffe de troende rundt omkring. Her er Victor og barne-barna. Jeg huske godt da han og kona ble døpt i floden tidlig på '80-tallet. Det var en stor seier! Og han har bevart troen.

Mange av indianerne har nå fått moderne hus av regjeringen. Mye har endret seg til det bedre. Men økonomien er vanskelig. Før var det lett å få dagsarbeid på åkrene. Nå er alt mekanisert.

 

Noe annet har også endret seg: før var det bare Filadelfia-kirken som var her. Nå er det minst fem forskjellige kirker (baptist og pinsevenner) i området, samt et katolsk kapell. Og alle stedene samles en liten flokk. Det er nesten som i gamle dager. Da hadde indianerne gudehus knyttet til hver stor-familie, så det kunne være opptil fem gudehus. Nå er det bare noe få gudehus igjen, og det er gamle som opprettholder sermoniene.

Vi fikk bare anledning til å være på møtet i Baptistkirken. Det er Rosa Bogado som er leder, etter at hennes mann døde den 17. August 2010. Hun samler barn og voksne, og er svært trofast i arbeidet.

På torsdag ble det regn, så det begrenset muligheten til å dra rundt på besøk. Vegen ble utrolig glatt.

 

Vi kjører østover til Paso Cadena (6:15 min)

 

På besøk i Paso Cadena (5:31 min)

TILBAKE til oversikten

 

 Copyright ® 2012 www.pymisjon.com