STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

    

 Sør-Amerika-tur mars - april 2015: YPACARAI

  

Ypacarai

Plakater ved porten til Hogar Norma

Den nest siste uken besøkte vi noen av vennene i Ypacarai. Først var vi innom skolen "El Reino Noruego", og traff Catalina Estibarribia. Hun er grunnlegger og leder for skolen. Det var jo mange ting som opptok henne, blant annet at elevtallet var lavere dette året. Fra år til år velger foreldrene hvilken skole barna skal gå på. Dermed går inntektene ned, og dette skaper jo problemer.

Det siste året har de bygd tre nye skolesaler, men pga sviktende økonomi, var disse ikke ferdige.

Skolen har en liten støtte fra Norge, men det er langt fra nok.

 

Hogar Norma (hjemmet for uføre) møtte vi Elsa og Federico (lederne). Også der er økonomien det tilbakevendende tema. Støtte-gruppen for "Hogar Norma" gjøre en stor jobb i Norge for å skaffe midler til hjemmet, og man prøver lokalt å få donasjoner. En svekket krone, gjør det mer utfordrende.

I tillegg bygges på en ny bestyrer-bolig. Bygget står halv-ferdig, og det er uklart hvordan resten skal finansieres.

MEN, det gjøres et stort og viktig arbeid for de uføre som bor på hjemmet. Det er flott å møte disse! Til tross for fysiske og psykiske begrensinger, er det mye latter!

Vi var der i påsken, noe som innebar stor aktivitet for å lage den typiske "påske-kaken" - chipa - laget av mandioka- og mais-mel, ost, etc. Chipa'en stekes i ovnen, som vist på bildet. Den er riktig god når den er varm. Nedenfor kan du se en video om hvordan du kan lage chipa, slik de gjør det i Ypacarai (spansk).

Du kan se litt fra et tidligere besøk HER (klikk).

 

Vi besøkte også pastorparet Catalina og Ramon Estigarribia. Det er alltid trivelig å treffes. Vi har fulgt hverandre siden '70-tallet, så det er jo mye å prate om. Men det er jo ikke til å unngå at man spør om arbeidet i kirken.

De samles fremdeles på møteplassen (bildet) på Hogar Norma. Det er tak, men bare en vegg. De har holdt på med nybygget i ca 10 år, så det tærer på kreftene og økonomien. De har gjort en stor dugnad, men er også avhengig i støtte utenfra, og da spesielt Norge. Det er et stort bygg, som vil romme minst 600 personer.

Mange har hjulpet til med å finne finansiering, og spesielt har Oddmar Byberg gjort mye. Man prøver nå å finne en løsning for å fullføre bygget.

I 2010 kunne man ta bygget i bruk, men uten undertak og ventilasjon, ble det svært varmt på sommeren, så man flyttet tilbake til samlingsplassen på Hogar Norma.

 

Vi var sammen med vennene på møte onsdag i den stille uken. Det var en bra flokk samlet. Her sang de sanger fra '70 - 80-tallet (sangboken "Marangatu Purahei" som Inge Bjørnevoll og Rudolf fikk samlet og utgitt), og brukte bare akustiske gitarer. De spilte på en fin, myk måte. Jeg gav en liten hilsen, og Mario Soler underviste grundig om bakgrunnen for påske-feiringen. Det var flott å høre ham!

 

Nedenfor finner du en video fra dette besøket

 

 Catalina viser den uferdige skolen (1:528 min)

 

 

Her kan du lære å lage chipa! (2:42 min)

 

TILBAKE til oversikten

 

 Copyright ® 2012 www.pymisjon.com