STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

    

Kongressen i Paraguay i flammer etter protester

 

1 April 2017

Asuncion

Demonstranter i Paraguay har satt fyr på kongressen under voldsomme protester pga et forslag om at sittende / tidligere presidenter.

En aktivist ble drept atter at han ble skutt i holdet. Politiet trodde de hadde gummikuler.

Grunnloven av 1992, introdusert etter diktator-tiden, indikerer at statens øverste leder bare kan sitte i 5 år.

Men nåværende president, Horacio Cartes, prøver å fjerne hindringene for å kunne bli gjenvalgt.

Protestanter ble fotografert mens de knuste vinduer i kongress-bygningen i hovedstaden, Asuncion, fredag natt, og satte fyr på bygningen.

Politiet brukte gummi-kuler og vannkanoner for å spre folkemengden. Et større antall ble skadet, inkludert en senator.

Santi Carneri, en journalist i Asuncion, fortalte BBC at congressen har brent mellom en og to timer.

Det oppstod kamp mellom politiet og folke-mengden, og han sa at dette var den værste urolighet siden demokratiet ble innført i 1992.

Opposisjons-aktivist Rodrigo Quintana, 25, ble drept av en gummi-kule, avfyrt av politiet da de stormet kontorene til opposisjons-partiet Liberal, fortalte partileder Efrain Alegre.

 

 

"Politiet stormet inn, kastet folk ned på gulvet, med ansiktet ned" ifølge Alegre, som også ble skadet. "De kom agresivt inn, brøt opp dører, og var helt ville."

Herminio Ruiz, legen som behandlet Quintana, fortalte at den skadde hadde fått en kule i hodet, men han spesifiserte ikke hva som forårsaket skaden..

Politiet har nedsatt en undersøkelse for å avklare omstendighetne rundt hans død..
'Et kupp'

I en melding på Twitter, ber president Cartes om ro.

"Demokratiet blir hverken vunnet eller forsvart med vold, og du kan være sikker på at denne regjering vil fortsette å gjøre sitt beste for å opprettholde ro i republikken"Democracy is not conquered or defended with violence and you can be sure this government will continue to put its best effort into maintaining order in the republic," sa han.

Protest-makerne to til gatene etter et privat møte mellom 25 av senatorene, en lite flertall av kongressen - som godkjente et forsleg for å endre grunnloven.

Forslaget må også godkjennes av det andre kammeret i parlamentet, hvor president Carters part er i flertall.

Kammerets president, Hugo Velázquez, sa til avisen ABC Color at møtet plkanlagt for neste morgen, ikke vil bli avholdt, og ingen bestemmelse blir tatt på lørdag.

Oposisjonen sier at forslaget vil svekke landets demokratiske institusjoner.

Oposisjons - senator Desiree Masi sa: "Et kupp har blitt gjennomført. Vi vil stå imot, og vi inviterer folket til å stå imot sammen med oss."

Paraguay var kontrollert av den militære leder, General Alfredo Stroessner, som tok makten ved et kupp, og hadde makten fra 1954 til 1989.

Den nye grunnloven av 1992 skapte den moderne regjeringen, men det har vært en lang periode med politisk ustabilitet, og et misslykket kupp-forsøk.

President Carter tid er over i 2018.

Endringen, hvis godkjent, vil også gi mulighet til tidligere president Fernando Lugo å gå på en ny kampanje..

Lugo ble avsatt i 2012 for håndteringen av land-konflikt hvor 17 personer ble drept. Hans etterfølgere vil gjerne se ham i posisjon igjen.

LOKAL-TV: https://www.facebook.com/Telefuturo/videos/10154693723127968/

 

 

 Copyright ® 2012 www.pymisjon.com