STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

    

KS 1999

 

Hjemvendt, hjerteoperert misjonær:

 

Slapper av over et søramerikansk måltid

 

Av Oddwin Solvoll
 

De er blitt populære over hele verden, de små "bollene" med kjøttfyll. De er typiske for Sør-Amerika, men smaker litt forskjellig fra land til land. "Søramerikansk hamburger" blir de kalt. KS har besøkt misjonærene Kitty og Knut Asplund og smakt "Empanadas de Paraguay".

 

Vi møter dem i Sponvika ved Halden en regntung dag. Kitty med fart og fres, Knut fredelig og stillferdig. Det slår oss at ordtaket "det er motsetninger som tiltrekker hverandre" må gjelder her i gården.

(Bildet: Kitty og Knut Asplund inviterer på et måltid med Empanada og potetsalat. Det er deilig å ta livet med ro, få hvile og reflektere mens store sår gror, uttrykker de.)

De er så forskjellige, men er likevel et godt sammensveiset team i alt hva de foretar seg.

Vi har ringt på forhånd og spurt om et sommerintervju med misjonsmat. Stor var gleden da Kitty foreslo å lage Empanadas. Kitty og jeg setter oss i bilen for å handle. Knut skal være hjemme og ta det med ro. Kitty forteller hvorfor:

 

Brått slutt på møter

- Den nyoppussede utpostleiligheten stod og ventet på oss da vi kom til Norge i vinter. Vi hadde ikke skikkelig fått etablert oss før vi la i vei med besøk til menigheter. Slitne etter en periode sammen med indianerne i Paraguay, javel, men vi lot det stå til, forteller Kitty. - Plutselig ble det slutt med all virksomhet da det ble konstatert minst to hjerteinfarkt og tette blodårer hos Knut. Jeg ble livende redd, men han hadde gått og kjent på dette lenge uten å si noe, sier hun.

Knut ble straks sykmeldt med beskjed om å ta det helt med ro til han fikk plass på Feiringklinikken for hjerteoperasjon. Det skjedde i slutten av mai og var meget vellykket. Nå tar Kitty og Knut det med ro og venter på at det store operasjonssåret skal gro. Det skal han være til medio august.

Indrefilet til 20 kroner

- Butikkene i Norge er etter hvert blitt så velutstyrte at man kan få det meste til et paraguyansk måltid i en vanlig kolonial, sier Kitty.
Vi stopper ved Prix og Kitty legger paprika, hvitløk, poteter i kurven, alt vanlig frilandsgrønnsaker i Paraguay, men nå også alminnelig tilgjengelig i norske grønnsaksdisker. Kjøttdeig er på tilbud til kr 59,90. - Se den prisen, sier Kitty og himler med øynene. - I Paraguay kunne vi kjøpe indrefilet til under 20 kroner kiloen!

Tilbake på kjøkkenet trekker Kitty frem en bunke papirer. - Dette er kokeboken min fra 1962 - den første gang jeg var i Paraguay, sier hun og blar i papirene. Den er så velbrukt at den er gått helt i oppløsning.

Menighetsbygging i Paraguay

Kitty freser kjøttdeig og Knut skreller poteter og forteller om den siste tiden deres i Paraguay.
Sammen med evangelisten Terecio Amarilla hadde de startet virksomhet igjen i en landsby ved navn Nuclear Uno. Det hadde ikke vært møter der på syv år. Men for 15 år siden var det en livlig virksomhet. Kitty og Knut Asplund hadde også da hatt en kampanje sammen med evangelist Terecio. I ett av møtene ble en lam gutt helbredet. Dette spredte seg som et rykte og mange kom og ble frelst. Dessverre dabbet virksomheten av og lå til slutt helt brakk på dette stedet.

Nå tok det seg opp igjen. Familie etter familie kom og overgav seg til Gud. Den lille kirken på 4 x 6 meter ble for liten. Med innsamlede midler fra Norge ble det bygget en ny og større kirke.
- Da vi reiste derfra var det en fin og aktiv menighet på stedet, forteller Knut. - Det var veldig interessant å se arbeidet i andre menigheter vi hadde reist fra for 15 år siden.
De som da var barn og unge var nå blitt pastorer og ledere i menighetene. Det er slik det skal fungere!

Evangelister på motorsykler

Kitty skjærer nå hvitløk. - Det gir mye bedre smak hvis vi har i litt ekstra, sier hun og tar dobbel porsjon hvitløk.
- Noen evangelister har en spesiell gave til å vinne sjeler, fortsetter Asplund. En av dem er Terecio Amarilla. Han ivret etter å komme seg på nye steder med evangeliet. Men han hadde et handikap når det gjaldt å komme seg rundt. Vi misjonærer er privilegerte med egen bil. De må gå.  

Allerede da de var i Paraguay hadde Kitty og Knut i tankene at de ville gjøre noe for å hjelpe disse evangelistene. Det var spesielt to de hadde i tankene. Det var Terecio og Jorge Molines. I de møtene de har hatt i Norge kom det inn en del penger. Da misjonær Kjell Kvarstein reiste ut hadde han med seg pengene og kjøpte to Honda 250 ccm motorsykler. Evangelistene ante ingen ting da Kvarstein troppet opp med to motorsykler på planet.

 

 

- Det kommer fortsatt inn penger, kanskje det blir flere sykler, undrer Knut, og retter en takk til alle som har vært med å gi til motorsyklene.

Ikke helt paraguyansk

- Nå lager vi mat på ekte paraguay-vis, smiler Kitty og gleder seg til maten.
- Ikke riktig
- Hva mener du med det?
- Hvis vi skulle gjort det på ekte paraguyansk skulle vi mannfolka sittet i stuen og ventet mens du laget maten til oss, svarer Knut tørt.
Team K&K Asplund lager maten sammen.

Maur forårsaket infarkt

Knut Asplund ser både frisk og kjekk ut. Vi tenker ikke på at han nettopp har vært gjennom en alvorlig operasjon og spør om han har hatt hjerteinfarkt uten å vite det.
- Fortell og det da, Knut. Fortell om maurene, sier Kitty og forteller selv: På eiendommen deres i Paraguay var det en stor maurtue. Det var ganske plagsomt med alle maurene og noen ganger var det sogar invasjon.

- En dag fikk Knut det for seg at han skulle fjerne maurene. Han stod i solsteken i to timer, spadde opp tuen, helte olje i og tente på. Da han kom inn for å spise så jeg at han var dårlig - helt grå i ansiktet.
Han spiste nesten ingenting, men gikk for å ta siesta. Han hadde vondt i brystet, men ville ikke gå til lege. Kitty rister fortvilet på hodet.

- Jeg trodde jeg skulle dø, men ventet for å se om det skulle gå over, legger Knut til. - Jeg hadde mye vondt i brystet etterpå også og ble kvalm straks jeg så en maurtue.Først en gang det "passet" gikk han til lege i Halden.

Kitty har laget deig og viser hvordan man skal brette empanadaen. Knut er snart ferdig med potetsalaten. Frityrfettet er varmt.
- Denne sykmeldingsperioden har vært en god tid, innrømmer Knut. - Livet kan lett bli som en trend, du går i samme hjulspor. Det har vært godt å stoppe opp fra det daglige kjøret, få hvile og reflektere, sier han mens han frityrsteker empanadaen.
Det er Kitty enig i. - Vi har ikke hatt tid til ferie.
Det har vært møter hele tiden siden vi kom hjem. Hun pynter med de siste paprika- og løkringene og inviterer til bords.

Det smaker herlig med empanadas de Paraguay!

Deig:
3/4 kg hvetemel
2 kopper matolje
2 ts salt
2 egg
1 1/2 kopp melk

Bland det tørre først, tilsett egg, melk og oljen. Kna det til en fast deig. Kjevles til runde flak (som en asjett).


Kjøttdeig-blanding:
1 kg kjøttdeig
Salt og pepper
2 egg
4 fedd hvitløk (Kitty: 8 fedd)
1/2 vanlig løk
1 liten, grønn paprika.

Finhakk hvitløk, løk og paprika. Bland sammen med kjøttdeigen. Surr litt i olje - ikke brun. Kok eggene. Finhakk og ha i kjøttblandingen. Kjøl alt ned til romtemperatur.
Legg kjøttblandingen på siden av et deigflak. Brett deigen over til en halvmåne, men ikke helt ut slik at det oppstår en kant. Brett denne tilbake for å lage en sterk skjøt.
Frityrstek til deigen er gyllen.


Potetsalat:
3 kg poteter
300 g majones
300 g erter
4 paprika (gjerne forskjellige farger)
4 kokte egg
1 liten løk

Skrell potetene og skjær i terninger. Kok, men ikke moldkok dem. Ha i majones og erter. 1/2 paprika av hver av de fire skjæres i korte strimler. (Skjæres over på midten slik at man kan lage ringer av resten.) Hakk opp eggene med kniv. Alt blandes forsiktig.
Pynt med ringer av resten av paprikaen og løken. (Ikke bland løk i selve potetsalaten da det blir usmak hvis det må stå en stund før det spises.)

 

 

 Copyright ® 2012 www.pymisjon.com