STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

    

Aftenposten 26. juli 1983

 

Norsk bibelarbeide i Paraguay godt mottatt

 

 Norge sendte 210000 kroner i bidrag til bibelarbeidet i Paraguay i 1982. I mer enn 20 år har Det Paraguanske Bibel-selskap mottatt hjelp fra Norge. Det er penger som samles inn via kirkene og menighetene i Norge for «Det Norske Bibel-selskap».

Ikke mindre enn 3 millioner deles ut hvert år til spredning av bibelen i alle land i verden. Målet er at alle mennesker skal få bibelen på et sprog de kan forstå, og til en pris de kan betale. Derfor er trykkingen alltid sterkt subsidiert, og de som ikke har penger får bibelen gratis.

De glade givere rundt om i gård og grend, by og bygd i Norge, leser kanskje bare i årsberetningene om hvor pengene blir brukt. Interessant er det derfor å høre en utsending fra Paraguay fortelle om hvor pengene blir av.

Pastor Fransisco Veron (bildet) er i disse dager i Norge for å takke Norge, og fortelle om sitt land. Han svarer beredvillig — på spansk, som er landets offisielle sprog.

— Jeg er generalsekretær i Det Paraguanske Bibelselskap, som er det største i Latin-Amerika. Ved Norges hjelp har vi fått bygget vårt eget hus i hovedstaden Asuncion. Bibelselskapet arbeider for å bedre utdannelsen i landet på alle nivåer. også med voksenopplæring.

 

 

— Er det analfabeter i Paraguay, og er der «hedninger»?

— Den offisielle religion er romersk-katolsk. Hele 96 prosent tilhører denne kirken; bare 1.8 prosent er protestanter. Men det er full religionsfrihet, og det er også frihet for misjonærer å arbeide her, enten de er baptister, protestanter eller katolikker. Blant de 40000 indianere, som består av 16 forskjellige grupper, noen på ikke mere enn 200 mennesker, er det fremdeles mange som ikke har fått det kristne budskap. 81 prosent av befolkningen l landet kan lese og skrive.

— Hvorledes er forholdet mellom protestanter og katolikker?

— Alle de kristne gruppene i Paraguay samarbeider, sier pastor Veron. Vårt mål er å dele ut bibelen til alle kristne, uansett trossamfunn. Vi arbeider også i fengslene og på sykehusene, og deler av bibelen blir talt inn på kassett, slik at Guds ord på den måten kan nå ut til dem som ennu ikke kan lese og skrive.

Paraguay har 3 millioner innbyggere. Landet er omgitt av Bolivia. Brasil og Argentina. General Alfredo Stroessner er president, med diktatorisk myndighet. I den reviderte grunnloven av 1967 står det uttrykkelig at landet har full religionsfrihet.

Det Norske Bibel-selskap er tilsluttet Verdens forente Bibel-selskaper som har sete i London, der arbeidet med utdeling av bibler til alle verdens land koordineres. Bibelen er idag helt eller delvis oversatt til 1763 sprog.

Og i Paraguay er den nå kommet på spansk, på «guarani» og enda en dialekt.

  

 

 Copyright ® 2012 www.pymisjon.com