STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

    

Vårl Land 29. oktober 1985

Store oppgaver blant indianere i Paraguy

 

 Pil og bue var takk for norsk bibelhjelp

Misjonær Inge Bjørnevold overrasket bibelmisjonsleder Geir Gundersen med pil og bue i den vanligvis så rolige Underhaugsveien i går. Så var også Bjørnevolds hensikter fredelige: Det faretruende vanen var en takkens gave fra indianere i Paraguay.

Av PER OLAV ØDEGÅRD og ØYSTEIN GLOPPESTAD

Etter 14 års misjonstjeneste kom Bjørnevold til Norge med pil og bue, en plakett fra det paraguyanske bibelselskapet og mange varme hilsener fra de som driver bibelspredningsarbeid i dette latin-amerikanske landet.

Prestasjon

Det må regnes som en prestasjon å få med et slikt gedigent jaktvåpen gjennom alskens sikkerhetskontroller den lange veien fra Ascunsion til Oslo. Og Gundersen takket varmt for såvel pil og bue som plakett. Gjenstander som nå skal pryde Bibelselskapets kontorer.

Mottat støtte

Inge Bjørnevold har i Paraguay arbeidet for . Pinsevennenes Ytre Misjon. Som misjonær har han samarbeidet nært med det paraguayanske bibelselskapet som igjen har mottatt støtte fra Bibelselskapet i Norge. Takket være bidrag fra Norge har søsterorganisasjonen i Paraguay nettopp flyttet inn i et nyoppusset hovedkvarter.

 

 

 

Formidabel

Mange misjonærer og organisasjoner deltar i bibelspredningsarbeidet i Paraguay.

Men oppgavene er formidable og behovet for økt innsats er stort. Det finnes sju språkfamilier og 70 ulike språk i landet, og Bibelen er bare oversatt til et fåtall av disse språkene, l

Bibelen finnes ikke i sin helhet på noen av de indianske språkene. Det nye testamentet er derimot oversatt til to stammespråk.

Det er en svært ressurskrevende oppgave å oversette bibeltekster til nye språk. Misjonærene må først lage skriftspråk av det som tidligere kun har vært muntlig. Deretter må det skriftlige språket gjøres tilgjengelig. Nyansene i språket gjør det til en tidkrevende oppgave å oversette bibeltekster.

Indianerne i Amazonas tilhører ulike stammer og språktradisjoner. Mange av stammene er svært små, og enkelte er i ferd med å forsvinne helt. Sykdom og nød gjør kraftige innhugg i befolkningen. Endel steder er imidlertid tendensen i ferd med å snus, mener i Bjørnevold.

Lysere

- Der misjonen er kommet inn, ser det lysere ut. Bedre helsestell gjør at flere barn vokser opp. Tuberkolose og andre alvorlige sykdommer er på retur. Men indianerne er i en vanskelig situasjon. der de trenger både åndelig og sosial hjelp, sier Bjørnevold.

En vesentlig årsak er det ublide møte med moderne sivilisasjon. Mange indianerstammer blir skjøvet foran de store anleggsmaskinene som nå rydder regnskogen. De har selv ingen rettigheter til jorda.

-Ved hjelp av arabiske oljepenger sendes traktorer i og skurtreskere inn i Amazonas. Amerikanske selskaper har blant annet ryddet et 40 000 måls stort område for å dyrke hvete. Indianerne dyttes foran og de vil gå til grunne om de ikke får hjelp. Flere misjonsorganisasjoner derfor kjøpt opp landområder for indianerne, sier Bjørnevoll 

 

 Copyright ® 2012 www.pymisjon.com