STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

 

Tilbake til misjonærsiden

 Forrige kapittel - Neste kapittel

 

Kapittel 10

Pionermisjonærene

   ”Ut til Paraguay”

Møte rundt bålet

 

Sent en ettermiddag kommer vi forbi hytta til trollpresten. Han var for en tid vår nærmeste nabo. Han sitter midt ute på jordgolvet under det smekte taket og deler ut «velsignelser» til sine stammefrender. Oss legger han ikke merke til i det hele tatt, eller kanskje han bare later som om han ikke ser oss? Vi vet ikke. Foran seg har han en kalebass fylt med noe rødt vann. Hva kan det være? En ungdom står ved siden av og rekker ham kalebassen, samtidig som han blåser på ham og suger i huden på underarmen.

Små barn skyves fram og han kaller på den ene etter den andre ved navn. De stirrer halvt skremt på denne underlige skikkelsen som oppfører seg så merkelig, men ingen tør kny. Mødrene holder et godt tak i dem så ingen unnslipper.

Vel, vi fortsetter videre. Han hverken vører eller ser noenting i dag. Han har nok noe viktigere for seg enn å legge merke til disse misjonærene. Vi har også noe annet for oss, vi har nemlig tillyst møte hos en indianer ved navn Jose. Han snakket ganske bra castellano og var ofte vår tolk i denne første tiden. Det hadde han lært i Asuncion hvor han hadde sittet i fengsel i over to år fordi han hadde drept en paraguayer. Alle vet å fortelle at det var i selvforsvar, for hadde ikke han drept den andre, så hadde den andre drept ham. Det var der i fengslet han hadde lært seg castellano. Nå var han ivrig med i møtene og det var sjelden han uteble. Vel, det kan jo ha sine sider med tolk, det var jo ingen av oss som kunne såpass at vi kunne kontrollere om han tolket riktig eller . ikke. Men den sjansen måtte vi bare ta.

Vi samles inne i den lille hytta hans. Det begynner å skumre, og vi rekker akkurat å få stemt instrumentene før alt omkring oss er beksvart. Mørket kommer brått på, men indianerne skyver de store stokkene lenger mot

 

 

hverandre og så flammer bålet lystig opp igjen. Det er jo ingen mangel på ved i skogen, så hvorfor spare på brenslet? Nå kommer stjernene fram også. Vi ser de titter ned på oss gjennom det glisne taket. Det er lett å skjønne hvordan det er når det regner, noe det gjør ofte og temmelig voldsomt på denne årstiden. De mange forskjellige insekter summer rundt oss, ildfluene er nok i flertall og de farer fram og tilbake så det rent gnistrer oppunder taket. Jose ler og sier at om vi bare hadde hatt nok av dem på en flaske så hadde vi hatt lampe så god som noen! Indianerne sitter i en ring rundt bålet, de elsker ilden for den gir dem både varme og lys og beskyttelse mot de ville dyra.

På den ene veggen henger flere nyflådde tedju-skinn til tørk. Disse dyrene er meget seiglivet, og indianerne hevder at de er immune for slangebitt, og at de til og med angriper slangen og bedøver den med et kraftig slag med halen  og eter den. Disse tedju-skinnene er meget vakre og de får godt betalt for dem av omreisende skinnhandlere.

Flesteparten sitter på bare jordgolvet, mens andre har funnet seg noen palmeblad. Som husets gjester blir vi budt noen lave trekubber, men i lengden blir det temmelig hardt. I det ene hjørnet av hytta sitter en liten grønn papegøye på en smal pinne og i et annet hjørne i en lun krok har en høne laget til et lunt rede for seg og sine små kyllinger. Så ser vi en haug med filler, det var sikkert sengeplassen, og oppunder taket henger gryta og et par blikktallerkner, et krus og en tom hermetikkboks som det sto Fiskeboller, Bjelland & Co. Stavanger på!

Endelig kommer alle til ro og vi begynner å synge. Øynene tindrer i mørket, og i lysskjæret fra bålet prøver vi alle å følge med i sangbøkene. Barna har jo gått i skolen og lært, men de andre vil også gjerne ha en bok å følge med i selv om det nok hender at noen av dem holder den opp ned!

Tilbake til misjonærsiden

 Forrige kapittel - Neste kapittel

 

Copyright ® 2012 www.pymisjon.com