STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

 

Betraktninger  fra Paraguay    2 - 15.05 09

Ole Johannes Jorud

Spenningen angående de  mange barna til president Lugo, har kommet noe i bakgrunnen i det siste.  En journalist som har fulgt opp saken mener å vite at Lugo har 7 barn med forskjellige kvinner, men 17 barn  er også nevnt fra 22 år og nedover. Kvinne nr to vil sende en DNA- prøve til Brasil, for hun er redd for at den blir manipulert her i landet. 

Når vi er inne på presidenten:  på nasjonaldagen den 15. mai  stoppet politiet en bil som foretok en ulovlig forbikjøring krysset dobbel gul stripe.  De ble meget overrasket da det viste seg  at  selveste president Lugo  satt ved rattet og ikke bare det han hadde ikke gyldig førerkort. Her er det nemlig slik at førerkortet skal klippes hvert år, og det var  altså  ikke gjort i år.  Han fikk 560 000 guaranies i bot -  ca. 800 kr.

Nå har også  den tidligere presidenten Gonzalez Macchi  fått en farskapssak i fanget !

Trafikken på vegene krever stadig nye ofre.  Dagene før 1.  mai gikk politiet ut og var meget bekymret for den første langhelgen i  mai.   Og  desverre ble det en blodig helg.  14 døde -  de fleste i bilulykker, men også noen drap, og 600 personer ble innbrakt til sykehus til behandling for skader. Helseperonell kunne fortelle om en tilstrømming som var helt fryktelig.   Den  andre langhelgen i mai ble ikke bedre -  6 døde i ulykker og 5 drap.  I de fleste av disse tilfellene er det alkohol med i bildet I en alko - kontroll i disse dager ble over 40 personer tatt med promille.  Så i helgene er det best å holde seg hjemme.

Radarkontrollen er tilbake og en ble tatt her en dag som kjørte i 118 km i  60 sone.

De  to  siste ukene er det noe helt annet som har tatt oppmerksomheten her-  og det er bombetrusler mot mange forskjellige bygninger   -  fra Kongressbygningen til rettslokaler sentralsykehuset i Asunion, IPS -  supermarkeder aldershjem -  privathus  - skoler  og militærforlegninger osv.  Hittil er det funnet to med sprengstoff i. De aller fleste tillfeller er oppringinger som advarer mot bomber på forskjellige steder.- folk evakueres og eksperter går igjennom  bygningene men finner ingenting.  Noen eiere  til mobiltelefonene som er brukt blir oppsporet, og de sier at telefonen er stjålet for lang tid

 

siden.  Fra fengslet er det også kommet slike oppringinger.   Man tror det er  miljøer som vil destabilisere situasjonen  i landet, og gjøre det vanskelig for regjeringen. Til nå er det kommet 70 slike oppringninger. 

Regnet har kommet, og mange steder kom det mye regn - mens andre steder, som i Chaco,  kom det mindre og det er allerede for sent til å redde årets avling.  10 lastebiler med matvarer og vann går nå ut hver dag fra Asuncion til de stedene som har det vanskeligst og de regner med at de må holde på med det i 6  måneder. I en indianerkoloni  hadde de greid å berge noe av åkeren, men så kom det kraftig regn -  og slo ned det hele - sammen med 15 hus i området.

Den 12. mai var det store demostrasjoner her i byen.  Jordløse bønder, husløse,  lærere,   og mange andre  fylte sentrum av byen.  De som kaller seg for bønder uten jord (det er sterk tvil om de er jordløse)  har i mange tilfeller fått jord å dyrke, men de selger den stykke for stykke, tjener gode penger, og fortsetter å kreve retten til jord - noe som ble lovt dem i valgkampen.  De krever at presidenten går av, eller innfrir sine løfter. Det er en lov om desentralisering av skoleverket på gang,  og det setter lærerne seg kraftig imot for de mener at hvis ansvaret for skolene  blir overført til fylkene blir det store ulikheter på undervisningen.  De husløse er i sultestreik de snakker om å la seg korsfeste for å vise sin fortvilelse noen slår spiker gjennom hendene.  Et hett tema er også at innenriksministeren i Stroessners regjering i 25 år,   kom overraskende tilbake til landet 1. mai etter 20 år i Honduras.  Montanaro  beskyldes for å være hovedmannen bak fengsling, forsvinning  og tortur under diktaturet.  Han er 86 år og meget syk og   innlagt på politisykehuset.  Mange mener han må rett i fengsel.   Regjeringen har sendt en protest  til Honduras hvor de påpeker at Montanaro kom ut av landet med et pass som gikk ut i 1992!   En kommisjon er nedsatt for å finne ut av hvor alle de som forsvant under hans tid som  minister  er blitt av.

En stor gruppe indianere som har holdt til i en av byens parker i lang tid, ble i uka som gikk fraktet tilbake til sine hjemsteder med lastebiler   og  det ble sagt at de fikk med seg  300 millioner guaranies,  ca. 450  tusen norske kroner!   De krever retten til jord og at  presidenten for indianerkontoret blir en indianer og at løftene fra valgkampen innfris.  Det er stor sansynlighet for at de snart er tilbake på samme plass.

 

 

 

Copyright ® 2012 www.pymisjon.com