STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

    

“Mr. Livingstone, I presume?”

Til side 16

Den siste strekningen inn til hovedstaden ble tilbakelagt i to etapper. Først på hesteryggen gjennom et kupert og ualminnelig vakkert dalføre som snodde seg snart på argentinsk, snart på paraguyansk side av grensen. Deretter var det flatbunnet elvebåt det siste stykket fra byen Clorinda inn til hovedstaden Asuncion.

"Denne naturen ble etter hvert så vakker som jeg aldri før hadde sett i Argentina. Folkene var for en stor del paraguyanere som hadde funnet det bedre å leve i Argentina enn i sitt eget land. Sine skikker hadde de med seg: Kvinnene satt stramme og barfotet oppe i oksekjerrene sine mens de røkte sigarer. I hele dette distriktet så jeg bomullsplanter og rotfrukter samt banan- og appelsintrær."

Ambassadør Andvord gir på samme tid denne beskrivelsen av naturen som foldet seg ut langs breddene av Parana-floden i sin selvbiografi "Med hånden på hjertet" ( Cappelen, 1964) :"Når reisen .. foregikk i Syd-Amerikas vintertid, var det udelt behagelig å sitte på de fredelige båter, hvor den meste del av tiden medgikk til spising(!), mens landskapet ble mere og mere tropisk. Til sist gled båten gjennom appelsintrærskoger fulle av gylden frukt mens halvsøvnige krokodiller lå langs stranden og gjespet. Av alt jeg har opplevet av uberørthet, tror jeg Paraguay tar prisen, og den lille hovedstad Asuncion var som landet i det hele tatt." Naturen var altså den samme, det meste ellers var annerledes. For Kong Salomo i ambassadør Andvords skikkelse fortonte reisen seg som en behagelig avveksling fra storbyens larm og diplomatlivets kjedsommelighet. Jørgen Hattemaker i Kaleb Hansens noe medtatte skikkelse var glad han kom fra jungeleventyret med livet i behold.

Omsider er den unge misjonæren framme i Asuncion: "Endelig kl. l0 om morgenen kom vi oss frem til Clorinda, og tidlig neste morgen tok jeg veien til Asuncion. Jeg syntes naturligvis at jeg hadde vært noe til kar, siden jeg hadde kunnet holde ut så mange strabaser i ett kjør. Men stakkars hesten min! Da jeg siden hentet den, fikk jeg høre at den hadde ligget i 8 dager nesten uten å røre på seg."

De to møttes i hovedstaden Asuncion på en tid da landet fremdeles slikket sine sår etter mange års grensekrig mot de militært overlegne nabostatene Brasil, Argentina og Bolivia.

De årelange krigene helt fra 1870-tallet av hadde kostet halve befolkningen livet. Bare ca. 24000 menn var tilbake i landet som pga av sitt store kvinneoverskudd ble kalt for "kvinnenes land."

I denne miniputt-staten ble ambassadøren mottatt i audiens av republikkens president, oberst Rafael Franco, i hans enkle villa-residens . Det Andvord husker best fra det møtet, var vaktstyrken utenfor presidentens bolig:

"12 soldater paraderte ved inngangen, 6 på hver side i tre geleddder på tre. De tre i første linje på begge sider hadde sko på bena, mens de tre bakenfor var barbente. Jeg tror disse var heldigere stillet enn sine "formenn", som betenkt stirret ned på sine sko som de tydeligvis ikke var vant til å ha på." Det er også fottøyet, i dette tilfellet ridestøvlene, og den store cowboyhatten den samme ambassadøren med sansen for de små detaljer legger merke til når han møter sin landsmann på hotelrommet sitt i Asuncion : "En dag mens jeg satt på mitt hotell og spiste lunch, kom tjeneren inn og fortalte at det var kommet en landsmann av meg fra Chaco, de ville og sumpige egner i nord, hvor indianerne levde på nomadevis.  Jeg bad ham vise vedkommmende inn, og det viste seg at den besøkende var en brunbarket ung mann med ridestøvler og svær cowboyhatt. Han var fra Fåberg i Gudbrandsdalen. Videre var han pinsevenn, sønn av en baker, og hadde flere ganger drømt om noen fattige, ulykkelige og uvitende mennesker som levet i ville skogen og trengte hans hjelp. Etter inngående undersøkelser var han kommet til det resultat at det måtte være tale om indianerne i Chaco i Nord-Paraguay.

 

Han hadde derfor solgt en liten sportshytte han hadde i Ringebu-fjellet og var for et par år siden dradd dit ned, hvor han nu tilbrakte tiden med å organisere indianernes økonomi og etter evne helbrede deres syfilis. Dessuten spilte han fløyte i den nærmeste bys orkester. Kaleb Hindar som han het, ble hos meg noen dager, og vi ble riktig gode venner. Det lyktes meg senere å hjelpe ham slik at den argentinske regjering stilte til disposisjon noen territorier på den annen side av grensen, hvor de nomadiserende indianerne kunne slå seg ned og under Kalebs assistanse begynne et mer normalt liv." Andvord foregriper historiens gang og tar med hendelser som ennå hører framtida til i beretningen om det første møtet med sin landsmann i Asuncion. Men det er ingen tvil om at her ble kimen lagt til et livslangt vennskap mellom to menn med høyst forskjellig bakgrunn og livserfaring.

Siden møttes de to i Buenos Aires hvor ambassadøren tok cowboyen med seg til "et av verdens beste opera-og konserthus, Teatro Colon" (bildet), antagelig uten cowboy-hatt og ridestøvler denne gangen.

 Vi lar Andvord fortelle:

"Hver gang fløytisten satte i gang med å spille, snek Kaleb seg bort fra plassen ved siden av meg og lente seg utover rekken mellom orkesterplass og orkestergrav for å kunne følge med i spillet. "

Siden ble Andvord kontaktet så godt som hver gang nye prosjekter var på beddingen, senest i forbindelse med Sør-Amerika-turen i 1976. Og Andvord var alltid velvilligheten selv og gjorde det han kunne for å hjelpe til, enten han var ambassadør i Paris eller i Madrid. Han ble aldri for stor til å være ærendsgutt og ordne med visumsøknader for den geskjeftige fåbergingen som på denne tiden for lengst hadde startet opp bakeri og konditori i hjembygda si utenfor Lillehammer. Kontakten med Andvord ble holdt ved like i alle disse årene.

Nå er det slik at selv "store" menn kan bli ensomme i sin alderdom. Det gjaldt ikke minst Andvord som relativt tidlig ble skilt fra sin svensk-fødte hustru. I sin alderdom havner han på et hjem i Spania som etter beskrivelsen å dømme antagelig var forbeholdt dem "med ordnet økonomi."

I det siste oppbevarte brev fra Andvord, datert 24.10.74 og skrevet to år før han døde i en alder av 86 år i 1976, minnes den gamle diplomat fordums dager:

"Takk for Deres vennlige brev. Jeg er rørt og imponert over all Deres menneskevennlige virksomhet. Måtte turen til indianerne bli vellykket!
Jeg tenker ofte på Dem som ett av de beste mennesker jeg har truffet." Til tross for skrantende helse er han sprek nok til å gjennomføre sine daglige turer på hesteryggen, et aktivitetstilbud som man neppe finner på så mange norske alders-og sykehjem: "Selv har jeg det ikke så bra. Jeg har mistet både syn og mine penger.men varmhjertede mennesker som den finske dame som skriver dette brev, hjelper meg på beste måte. Selv er jeg kommet - til tross for mine 84 år- daglig på hesteryggen, hvilket er en glede og stimulans.

Kommer De via Malaga på hjemreisen og jeg fremdeles er i live, er De hjertelig velkommen.

Deres hengivne Rolf Andvord."

 

Fra Andvords bok: Med hånden på hjertet, Cappelen 64

 

 

 Copyright ® 2012 www.pymisjon.com