STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

 

Korsets Seier oktober 1996    

 

Paraguay - Langsom menighetsvekst 

 

Menighetsveksten i Paraguay har gått sakte. Men i løpet av 80 og 90-årene har antall menigheter blitt fordoblet. Årsaken er at de fleste nyfrelste kommer fra svært fattige forhold, som var helt avhengige av misjonærene for å få utrettet noe.

Observatører mener at mer aggressiv evangelisering og frimodig ledelse blant de nasjonale er en nøkkel til framgang. Dessuten behovet av at antallet misjonærer står i forhold til det antall menigheter som er blitt et resultat av mange års misjonsinnsats. I mange år var de fleste evangeliske kristne i landet enten immigranter eller indianere, mens landets hovedbefolkning i liten del ble nådd.


Interessen for Guds ord er stor i Paraguay. Landets bibelselskap opplyser at det ekspansive prosjektet med å få Guds ord ut til folket de senere årene har gitt resultater. Mange har kontaktet menigheter og sagt at de har møtt Jesus gjennom selvstudium av bibelen.

Oversettelsesarbeidet  pågår for fullt. Det guarani-talende folket har fått Det nye testamente, men savner fortsatt Den gamle testamente på sitt språk.

Også tre andre språk i Paraguay har Det nye testamente, mens minst åtte språk har ikke Guds ord.


Mange misjoner har festet sine øyne på Paraguay, selv om man ikke kan sammenligne med de større landene i Sør-Amerika. Det er 98 kirkesamfunn i landet, men flere av disse er svært små. Pinsevennene utgjør den største gruppen med 17 forskjellige misjoner eller retninger. Assemblies of God i USA er den største.

I 1992 var det 552 protestantiske misjonærer i landet, som er en misjonær for hver 8.200 innbygger. Det er 63 misjonsselskaper i arbeid. Tallet varierer en del fra år til år.


Mange misjonærer arbeider i Paraguay. Ifølge «Operation World» er 522 misjonærer virksomme i landet. Det er en for hver 8.200 innbyggere. De arbeider i 63 misjonsselskaper. Fra Paraguay skal det være 15 protestantiske misjonærer i andre land. Katolikkene i Paraguay driver derimot et stort misjonsarbeid. Over 200 misjonærer har de sendt til andre land.


Koreanere og brasilianere er blant de pinsevenner som arbeider for å vinne Paraguay for Kristus. For brasilianernes ved- kommende er det en naturlig utvikling, siden Paraguay er deres naboland. For koreanernes vedkommende er det bl. a. et resultat av den sterke misjonsinteresse menighetene i Sør-Korea nå opplever. Dessuten er Paraguay et land med forholdsvis mange mennesker av koreansk opprinnelse.


Pinsevennene er den hurtigst voksende del av protestantene i Paraguay. I løpt av de siste årene har veksten vært på nesten 9% pr. år, sammenlignet med en del andre protestantiske kirkesamfunn som har stått på stedet hvil. Ifølge boken «Operation World» er det over 400 pinsemenigheter i landet. I dag er tallet større. I hovedstaden Asuncion finnes en pinsemenighet på over 2000 medlemmer, og der man stadig ber med mennesker til frelse. Også i Paraguay er de største

 

pinsemenighetene de som har et na- sjonalt lederskap. 2,9% av de kristne er pinsevenner.

Bildet er fra menigheten i Ypacarai. 


1000 ønsket å bli frelst! For en tid siden hadde alle pinsemenighetene i Villarrica i Paraguay en kampanje. Kommunens teater ble benyttet, og hver kveld kom det 600 mennesker til teatersalen med 400 sitteplasser.

Etter en uke hadde de fått registrert 1.000 mennesker som ønsket å søke frelse, sier Astrid Iversen Ringås til KS. Nå skal oppfølgingsarbeidet startes, og navnene deles opp på de forskjellige menighetene.

Uken etter kampanjen gikk alle menighetene i en bønnemarsj rundt byen.


Pinseretningene som har sitt utspring i svensk og norsk pinsemisjon samarbeider ikke mye. Men bibelskolearbeidet er et hederlig unntak. Bibelskolen holder til i Filadelfia, Asuncion, og rekrutterer elever fra hele landet. Da KS besøkte Asuncion var det ferie ved skolen.


De brasilianske pinsevennene driver et stort arbeid i Paraguay, men de «oppdrar» paraguayerne til en pinsekristendom som går mye lenger enn den som finnes i Guds ord. Ifølge norske pinsemisjonærer i Paraguay vanskeliggjør dette samarbeidet med dem.

Klesdrakt er fortsatt et varmt tema blant de brasilianske pinsevennene. Kvinner som går i bukser, kort hår og hull i ørene er forbudt. For en del år siden var det til og med forbudt for kvinnene å gå med brystholder, da det virket utfordrende på de mannlige medlemmene!

Mennene forventes å gå med slips og dressjakke i alle møter, også i indianer-koloniene, der menneskene vanligvis går svært enkelt kledd.

Det virket unektelig rart å se indianere som skilte seg ut fra de andre på denne måten.

Den legalistiske holdningen som de brasilianske pinsevennene har innført i Paraguay, så vel som i sitt eget land, har ført til en del problemer i samarbeidet med andre pinsekristne. Observatører mener at det er tidligere misjonærer som har innfært de konservative holdningene blant brasilianerne.

Norske misjonærer kunne fortelle om situasjoner der medlemmer fra de brasilianske menighetene som ønsket å gå over til andre pinsemenigheter ble nektet å melde seg ut.

En sanggruppe fra en brasiliansk pinsemenighet som deltok i et møte i en annen pinsemenighet, fikk kraftig menighetstukt fordi de hadde sunget hos andre.

Ifølge opplysninger KS har fått i Paraguay er det mange brasilianske pinseretninger i landet, som kommer fra forskjellige brasilianske provinser.


Katolikkene har et hardt grep rundt Paraguay. Vi snakker her om en gammel-katolisisme med sterke trekk av hedenskap, og som f. eks. katolikkene i land hvor de er i mindretall, som f.eks. i Nord-Europa, tar åpent avstand fra. Mens de andre landene har oppevd sterke svingninger mot evangelisk kristendom har ikke Paraguay sett en lignende vekkelse foreløpig. 91,7% av befolkningen tilhører den katolske kirke, mens 6% er protestanter.

 

 

 

 Copyright ® 2012 www.pymisjon.com