STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

                                                                                    

  Dagen 17.10.2002 

 

Tar sats for rusmisbrukere

 

Neste helg er det klart for en storstilt kunstnerdugnad i pinsemenigheten Klippen i Sandnes. Kunstnerne bidrar for å støtte menighetens satsing mot rusmisbrukere.

 

Av Dagfinn Hauge

 


«Kafé no.13» heter tilbudet pinsemenigheten i Sandnes driver. Her er det rusfri nattkafé om fredagskveldene for vanlige ungdommer og tirsdagskveldene driver de et kafétilbudt rettet mot det rusbelastede ungdomsmiljøet. Da kan rusmisbrukere komme innom og få seg en kopp kaffe, litt mat og omtanke.

– Vi har et jevnt tilsig av folk. Mellom fem og 20, alt etter dagsformen deres, forteller pastor i Klippen, Ingvald Skretting.

Skretting har vært misjonær blant indianere i Paraguay i 15 år, samt arbeid ved et Evangeliesenter før han kom tilbake til Klippen, menigheten han vokste opp i.

Gir resultater
– Ser dere at arbeidet på kafeen gir resultater?

– Ja, absolutt. I løpet av de to og et halvt årene vi har holdt på har vi fått sende 40 stykker til behandling på Evangeliesentre. 20 av de er innen den rusomsorgen ennå. Noen går i dag på skole og noen går i menigheten vår, forteller Skretting.

 

 I dag er det frivillige fra Klippen som stiller opp og driver kafeen. Men menigheten ønsker å utvide tilbudet slik at kafeen også kan holde åpent på dagtid. Det klarer de ikke uten 3-400.000 ekstra kroner slik at de kan ansette noen til å drive den på fulltid.

Kunstner-dugnad
Nå har noen kunstnere satt seg fore at de ønsker å gi et håndslag til dette prosjektet. Kunstmaler Thor Olav Lunde og komiker Torof Nordbø har tatt initiativet til en kunstnerhelg som arrangeres den 25. og 26. oktober i Klippen. Da blir det konserter og salgsshow til inntekt for prosjektet.

 

Kjente artister som Reidar Brendeland og Britt Synnøve Johansen har de fått på banen. Flere kunstmalere har bidratt med bilder. Og Sildakongen skal stå for salgsauksjonen.

– Her kommer folk fra og utenfra bedehusmiljøet for å gjøre det mulig for oss å hjelpe flere. Det blir spennende å se hvordan det vil gå, smiler Skretting.

Det blir også vitnesbyrd fra ungdommer som har blitt frelst og løst fra rusmisbruk.

Liten støtte fra kommunen
Ruskafeen til Klippen får ingen kommunal støtte. Og Skretting opplever at kommunens støtteordninger til rusmisbrukere ofte virker mot deres arbeidet for å få folk rusfrie.

For eksempel mister en sosialklient sine lommepenger dersom han blir sendt til et Evangeliesenter utenfor kommunen uten først å ha vært gjennom en masse utredninger som kan ta lang tid.

– Jeg opplever systemet som veldig tungrodd. Sosialetaten burde heller vært i forkant i en behandlingssituasjon.

– Det er klart de har sine budsjetter å gå etter, men jeg hadde ønsket at de viste litt mer velvilje, sier Skretting.

– Opplever du en økning i rusproblemer?

– Ja det er økende. Og jeg synes det er skremmende at selv om folk leker med dette selv om de vet hvor farlig det er.

– Hvordan kan vi til vanlig møte rusmisbrukere?

– Gi de et smil eller et ord slik at de føler at de blir sett. Vi har lett for å snu hodet den andre veien når vi møter dem, sier Skretting.

 

 

 Copyright ® 2012 www.pymisjon.com