STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

    Til hovedsiden

  Ava Katuete –

guarani-indianerne i Øst-Paraguay - IV

 

MYTOLOGI

Sentralt i Ava Katuete-mytologien er fortellingen om Tvillingene. Blant Guarani Mby'a fortelles det at guddommen skapte seg selv,  men dette finner en ikke hos Ava Katuete. Tvilling-fortellingen beskriver hvordan skapelsen ble fullført.

En finner varianter av denne fortellingen hos alle guarani-stammene samt hos andre søramerikanske stammer som Kariber, Arawak etc, og hos helt isolerte stammer som Jivaro,  Zaparo  etc. . Til og med i Andesfjellene finner en disse fortellinger. Denne store utbredelse gjør det vanskelig å finne opprinnelsen til fortellingen.

 

FORTELLINGEN OM TVILLINGENE.

1. Da Ñanderu Guasu (vår store far) kom.

"Vi vet at for at denne jorden skulle eksistere, måtte en være vår far. Ñanderu Guasu er han som er vår far.  Han kom fra  vest,  dro over vår jord mot øst. Han dro langs en åpen sti i jungelen mot øst. På vegen hugg han ned grener og bladverk slik at det ble en sti. Ñanderu har planlagt hele jorden. Jorden var blitt plassert på Yvyra joasa (to stokker som danner et kors). Måten vi lever på er planlagt av ham. Men Ñanderu Guasu var ikke alene. Ñanderu Mba'e Kuaa (vår  far som vet) var sammen med ham.[1]

2. Kvinnens tilsynekomst og skyld.

I begynnelsen hadde de ikke kone, men fant så en under ei leirkrukke. Etter at de hadde funnet kvinnen, hadde de samleie med henne til hun ble gravid. Da dro Ñanderu Guasu for å ordne åkeren. Skogen ble hugget og brent, og deretter  plantet han mais (avati).

Mens han sådde, voks maisen bak han. Da han kom hjem, sa han til kona: jeg har avsluttet plantingen, så gå og hent mais, og lag oss mat av mel fra ny mais. Kvinnen ble svært sint, og sa: hvordan er det mulig å høste sa snart, og barnet som jeg bærer er ikke bare ditt. Ñanderu Guasu ble sint. og på grunn av kvinnens vantro, har vi det slik som vi har her på  jorden. På grunn av kvinnens vantro må vi vente sa lenge på at maisen skal modnes.

Kommentar: Leirkrukken indikerer den gamle måten å begrave mennesker på: i en leirkrukke.  Fortellingen viser oppfinnelse til jordbruket,  både når det gjelder hogst, sveie-bruk og planting av mais. Videre vises det hvem som har ansvaret for høstingen. Indianerne tror også at tvillinger skyldes at to forskjellige menn har besvangret kvinnen.

Kvinnens vantro forklarer kvinnens beskjedne rolle i det sosiale liv. Blant annet kan hun ikke delta i politiske avgjørelser. Når fremmøtte telles, er det bare menn og gutter over 12-15 år som regnes med. Hun er også ansvarlig for at en må vente på høsten, noe som er en ren straff.


3. Ñanderu forlater sin kone..

På grunn av kvinnens vantro, ble Ñanderu Guasu sint. Han tok sin mbaraka (riste- instrumentet), satte jahasa (pyntebåndet) på skrå over brystet, po'aoi guasu (armépynt) på armen samt akangua (hodepynt) på hodet. Sammen med disse pyntetingene av tukanfjær, tok han også med seg kurusu poty (et spesielt kors). Så dro han til Yvytimi.  Før han dro, sa han til konen sin, at hvis hun klarte å komme til Yvytimi ved egen hjelp, skulle han tilgi henne. På denne tiden var hele verden en jungel. Det fantes bare små stier som gikk til Yvytimi.

3.  Kuarahy (solen), kvinnens barn.

"Så dro hun langs en av disse stier. På denne tiden snakket Kuarahy (solen) fra morens mage. Hun tok så ajo'en (kurven) og dro etter Ñanderu Guasu. Mens hun gikk der på vegen, spurte hun Kuarahy om det var riktig veg som hun fulgte. Det var Kuarahy som ledet henne. Etter en  tid kom de til et kryss med to veger, og kvinnen viste ikke hvilken veg hun skulle ta. Da hun skulle til å ta inn på den ene vegen, snakket fostret til henne: la oss følge den mest utvokste vegen, la oss gå til høyre. Slik snakket Kuarahy fra morens mage, og ledet henne på vegen.

Kommentar: Ajo eller ajaka representerer en viktig del av deres kultur, og er som oftest særpreget for hver stamme. I gammel tro, mente en at kvinnen kunne ha kontakt med fostret hun bar. Under svangerskapet har de ofte spesielle dietter, som de sier fostret ber dem holde. Som Kuarahy (solen) ledet moren, leder solen i dag menneskene i det daglige arbeidet.

 

5. En veps stikker moren.

Moren fulgte denne stien, og snart ber Kuarahy moren om å plukke en liten blomst. Han sa til moren: "la oss plukke mange blomster. Når vi kommer til pappa, skal jeg leke med disse blomstene. Og moren gjorde som hun ble bedt om. Hun fylte kurven med blomster, og Kuarahy som jo var i magen hennes, ba hele tiden om mer. Slik streifet moren omkring til hun så en meget vakker plante som kalles mburucuja (pasjonsblomst), som har en meget vakker blomst. Da Kuarahy så den, sa han til moren: "Der er en annen blomst, den vakreste av alle. La oss ta den med til pappas hus, så kan jeg leke med den der.

 

Moren prøvde å plukke blomsten, men ble da stukket av en veps som kalles mamangá. Kvinnen ble sint og skrek til Kuarahy: "Hvorfor fikk du meg til å gjøre dette, du som enda ikke lever, som ikke trår på denne jord, du som enda ikke kan gå!" Kvinnen ble meget sint da hun ble stukket av mamangá.

Kommentar: Kuarahy forsøker å oppsøke sin far. Guarniene mener at barna bare er etterkommere av faren, slik at Kuarahy er da den eneste etterkommer. Mburukuja betyr det som frambringer transe, og er Solens (Kuarahys) favorittsblomst.

 

6. Kuarahy ble sint og gjør at moren omkommer.

Kuarahy ble sint fordi moren hadde skjennet på ham. Kvinnen fortsatte å gå inntil hun kom til et nytt vegnkryss. Hun viste  ikke hvilken veg hun skulle fortsette, og spurte Kuarahy hvilken veg hun skulle ta. Men Kuarahy som var sint på grunn av morens skjenn, svarte ikke. Moren spurte igjen, men Kuarahy svarte ikke. "Hvor skal vi gå, barnet mitt?" spurte moren, men Kuarahy tidde. Så fulgte kvinnen en av vegene inntil hun gikk seg vill.


Kommentar: På grunn av at slektskapet går gjennom faren, blir moren bare regnet som en.  slektning også til sitt eget barn, og fortellingen viser de motsetningsforhold som kan oppstå mellom slektninger.

 

7. Den bortkomne kvinnen blir drept av Añag.

Slik gikk kvinnen seg vill, og gikk og gikk til hun kom til stedet hvor Añags Jayi (djevelens bestemor) bor. Da kvinnen ankom, sa Kanguerei Ruvicha (De benløses sjef, ): "Kom hit og sett deg!" Den gamle kvinnen ga henne husrom. Men den gamle kvinnen hadde mange barnebarn. Disse var barna til Añag (djevelen). Den gamle kvinnen sa til Kuarahys mor: "Mine barnebarn har dratt på jakt. Hvis de finner deg, vil de drepe deg, så det er best at du gjemmer deg under den store leirkrukken”. Kvinnen gjemte seg, og utpå ettermiddagen kom Añag (djevlene) tilbake fra jaktmarken. Da fortalte den gamle at Kuarahys mor var gjemt under leirkrukken. Da de fikk vite det, veltet de leirkrukken, og drepte Kuarahys mor, og begynte straks å partere henne for å spise.

Kommentar: Tidligere ble avdøde gravlagt i store leirkrukker.  Kannibalisme ble praktisert i tidligere tider, og har sin grunn i mytologien.

 

8. Añag prøver å drepe Kuarahy.

Så sa den gamle kvinnen, Yary: "Ettersom jeg er gammel, har jeg dårlige tenner; åpne kvinnen og gi meg hennes foster, for det er passe bløtt for meg". Da de tok ut fostret, prøvde de å drepe det. Først prøvde de å slå fostret med et trestykke, men fostret var glatt, og gled unna. Så kastet de det i ilden, men ilden gjorde det ikke noe. Ilden sloknet, og selv om de laget en svær ild, sloknet den. Så la de fostret i en morter(treskål) for å knuse det, men også det var umulig.

Kommentar: Det er en fast regel at de gamle, får det som er mørt kjøtt. Mortel brukes til å lage mel av mais.

 

9. Kanguerei Ruvicha (De benløses sjef) adopterer Kuarahy.

Da de ser at de ikke kunne drepe fostret, sier den gamle kvinnen: "Vel, la ham være i fred, sett ham der borte til tørk, så skal jeg beholde ham som min sønn". Så ble Kuarahy satt til tørk, og etter en kort tid var fostret blitt en liten gutt. Men Kuarahy hadde ikke lagt merke til at moren var død. Han trodde at Yary var hans rette mor.

10. Kuarahy skaper fuglene.

Så gikk Kuarahy til den gamle kvinnen, og ba om hun kunne lage ham en bue (guyrapa) for å skyte fugl med. Kvinnen laget da en liten bue, og Kuarahy ble da svært glad. Helt til nå hadde morens ben ligget spredd utover marken. Sommerfugler (panambi)  fløy omkring, og satte seg på bena. På denne tiden hadde sommerfuglene ikke navn. Det fantes bare en klasse. Kuarahy  begynte så drepe sommerfugler med sin pil og bue, for å gi dem som mat til den gamle kvinnen. Hver gang han drepte en sommerfugl, sa han: "Dette er en jaku (skogskalkun), dette er en tuka (en fugl med et stort og fargerikt nebb), eller: dette er en pelikan. . . "Hver gang han drepte en sommerfugl for å gi som mat til gamle kvinnen, satte han navn på de, og slik skaptes fuglene.

11. Kuarahy skaper broren Jasy.

En dag sa den gamle kvinnen til Kuarahy: ”Det er fint at du kommer med fugler som jeg kan spise. Dra å fang de i skogen, men du må ikke dra til stedet som heter Cerro Azul; du må aldri jakte ved Cerro Azul.” Men Kuarahy ville dra til Cerro Azul. Før han dro, samlet han morens ben som lå strødd på bakken. Han samlet de sammen med litt maismel. han slo på de, blåste på de, og ba inntil en annen ungegutt kom til syne. Han var litt mindre enn Kuarahy. Denne gutten var Jasy. Da sa Kuarahy til Jary hos Añag: “Lag en annen pil og bue til min bror”. Straks laget den gamle kvinnen en bue, og så dro de to brødrene til skogs for å jakt fugler, og hver dag kom de med forskjellige. Hver dag kom de med fugler til den gamle kvinnen. 

 

SIDE 5

 

 Copyright ® 2012 www.pymisjon.com