STARTSIDEN   VÅRE SIDER    MISJON    BOKPROSJEKTET   PARAGUAY   INDIANERNE   FILM   BILDER   SØK   LINKER   OVERSIKT   KONTAKT

 

Paraguays historie

 

Paraguays religiøse historie

 

Mange halv-nomade-guaranistammer som var kjent for sin agrisivitet og krigs-tradisjoner, var de første som bodde i området som vi i dag kjenner som Paraguay. I 1524 kom den første europeer som tråtte på guarani-jord. Hans navn er Alejo García. Deretter var det mange andre ekspedisjoner som kom til disse områdene. i 1527 kom  Sebastián Gaboto oppover floden Paraguay, og den 15 august 1537 grunnla Juan de Salazar byen Asunción. To forskjellige kulturer møttes: på den ene siden den spanske og på den andre guarani. Fra denne tid har imigrasjon fortsatt, og har utviklet det guarani-spanske samfunnet som har vært dominert av europeere.

I denne kolonierings-prosessen hadde Jesuittene ansvaret for å omvende guaraniene til kristendommen. Etter hver godtok de innfødte å bo i de s.k. "reduksjonene", teokratiske fellesskap med et spesielt sosio-økonomisk system. Misjonærene ble utvist i 1767, og disse "reduksjonene" ble forlatt.

 

Frigjøringen fra Spania:

 

Mariscal LopesParaguay erklærte uavhengighet den 15.mai 1811. De første årene i republikken var svært vanskelige med diktatoren José Gaspar Rodríguez de Francia, også kjent som "El Supremo". Landet ble helt lukket i forhold til utenverden. Etter ham var Carlos Antonio López presiden, og han klarte å åpne og modernisere landet. Han ble i 1864 etterfulgt sin sønn Francisco Solano López, som involverte Paraguay i en ødeleggende krig mot Argentina, Uruguay og Brasil, kjent som Tripel Alianse-krigen (1864-70). I denne krigen mistet Paraguay omtrent 80 % av befolkningen. Brasilianske tropper okuperte landet inntil 1874.

José Gaspar Rodríguez de Francia

En rekke presidenter fra "Colorado-partiet"  regjert landet i perioden 1880 til 1904. Det Liberale partiet (el Partido Liberal) hadde da kontrollen til 1940.

I årene 1930-1940 var landet involvert i Chaco-krigen (se film ) med Bolivia, borgerkrig og perioder med ekstrem politisk ustabilitet.

I mai 1954 var det militær-kupp, og General Alfredo Stroessner tok maklten, og ble president. i løpet av sine 35 år med diktatur, var det begrenset politisk frihet. Tortur , død og forfølgelse som et ledd i nasjonal sikkerhet og antikomunisme, var selve ryggraden i redsels-regimet, som gjorde mange overgrep.

Dagbladet skriver om kuppet.

Aftenposten: Stroessner til Chile?

VIDEO: Her kan du se fra kuppet i 1989     

General Alfredo Stroessner

I tillegg til den nasjonale situasjon, økte den økonomiske smuglingen og korrupsjon. Litt etter litt ble landet fjernet fra det internasjonale samfunn. Den 3. februar 1989 ble diktatoren avsatt i et militær-kupp som ble ledet av General Andrés Rodríguez. Han var i famile med Stroessner, og hans nære medarbeider.Som kandidat til Partido Colorado, Rodríguez vant med letthet valget, og partiet dominerte kongressen. I 1991 var det komunevalg, og mange av de viktige postene, inkludert i Asunción, ble vunnet av oposisjonen.

Som president, innførte Rodríguez mange reformer, og landet nærmet seg det internasjonale samfunn.

General Andrés Rodríguez

 

I mai 1993 ble Partido Colorado's kandidat, Juan Carlos Wasmosy valgt som den første sivile president på 40 år. Wasmosy ville styrke den demokratiske overgangen i landet, men møtte mange problemer. Økonomien var forverret, flere banker gikk konkurs (og med dem tapte mange innskuddshavere sine midler), og arbeidsløsheten økte svært. Med støtte fra USA og "la Organización de Estados Americanos" (OEA), og andre land i regionen, kunne paraguayerne avvise et stats-kupp organisert av forsvarssjefen, ex-general Lino César Oviedo i april 1996.

Juan Carlos Wasmosy

 

Til tross for nederlaget til kupp-makerne, insisterte Oviedo på å bli president i Paraguay. men han fikk ikke tillatelse til å fremme sitt kandidatur for Partido Colorado, ettersom han ble funnet skyldig i kuppet.
Hans medsammensvoren, Raúl Cubas Grau, ble paritets kandidat
Cuba ble til slutt valgt som president i valget den 10. mai 1998, og en av hans første handlinger, var å frigi Oviedo.  I desember 1998 deklarerte høyesterett at dette var inkonstitusjonalt. Krisen i landet ble intensivert, og paraguayerne delte seg. Cuba mistet kontrollen, og Oviedo manipulerte situasjonen, og i virkeligheten representerte makten. Den paraguayske kongress stemte for å anklage Cuba for makt-misbruk da han satte Oviedo fri.

Drapet på landets vise-president, Luis María Argaña utløste den største krise i de senere år i Paraguay. Med automatvåpen drepte leiemordere Argaña da han var på vei hjem fra arbeidI fem dager regjerte kaos i Paraguay. Omkring 8 personer ble drept, og mere en hundre ble skadet i de alvorlige opptøyene i mars 1999 i Paraguays hovedstad.
De første undersøkelser linket Oviedo til Cubas i forbindelse med drapet på
Argaña. Det folkelige kravet fikk Cuba til å avgå, og Lino Oviedo flykter til Argentina, hvor han f.t. er i asyl. Cubas donde se encuentra asilado en estos momentos. Cubas og familie bor i Brasil etter å ha blitt mottatt av regjeringen til Fernando Henrique Cardoso.
Luis González Macchi var inntil krisen president i Senate, og ble innsatt som ny president i Paraguay. I løpet av hans mandat-tid, falt landet ned i en av de dypeste kriser i hele dets historie, men sterkt økende fattigdom og sosial forskjell, mens korupsjon nådde nye høyder.

Luis González Macchi

Argentina, hvor han f.t. er i asyl. Cubas donde se encuentra asilado en estos momentos. Cubas og familie bor i Brasil etter å ha blitt mottatt av regjeringen til Fernando Henrique Cardoso.
Luis González Macchi var inntil krisen president i Senate, og ble innsatt som ny president i Paraguay. I løpet av hans mandat-tid, falt landet ned i en av de dypeste kriser i hele dets historie, men sterkt økende fattigdom og sosial forskjell, mens korupsjon nådde nye høyder.

I leting etter en demokratisk utgang av situasjonen som Paraguay befant seg i, ble det det 27. april 2003 holdt valg hvor mere enn 2 millioner paraguayere gikk til urnene for å velge ny president. Valge falt enda en gang på en kandidat fra Partido Colorado, Nicanor Duarte Frutos. Han er advokat, journalist, har vært statsråd for Misistriet for utdannelse og kultur.
Den nye presidenten har lovet å gjennomføre store forandringer i landet. Paraguayerne har nøye studert hans budskap, og venter
at han skal innfri sine løfter. Han har store utfordringer på alle områder

Nicanor Duarte Frutos

 

Den 15. august 2003 ble Duarte Frutos innsatt som president for Republikken i en sermoni i hovedsetet for den Nasjonale Kongress. Han avla ed som Konstitusjonell President for presidenten i Den Nasjonale Kongress. I den samme sermonien ble ingeniør Luis Castiglioni innsatt som vise-presiden i landet.

 

 

 

22. April 2018: Paraguay har valgt konservative Mario Abdo Benítez til sin nye president. Han er sønn av tidligere militærdiktator Alfredo Stroessners personlige sekretær.

46 år gamle Abdo Benítez vant med 46,5 prosent av stemmene, mot den 55 år gamle sentrumspolitikeren Efraín Alegre, som fikk 42,7 av stemmene.

Andre steder om Paraguaysk historie:

 

 

 

Copyright ® 2012 www.pymisjon.com